fbpx

Borovnice: Zakaj bi jih morala jesti več in bolj pogosto

Imajo najvišjo antioksidantno vrednost med vsem sadjem!

Ko boš naslednjič kupovala sadje, nikar ne pozabi v voziček dodati tudi borovnic. Ne le, da so trenutno v sezoni in najbolj slastne, ampak so odlična izbira skozi celo leto tako sveže kot tudi v zamrznjeni obliki.

Antocianin – antioksidant, ki daje borovnicam modro barvo – vsebuje močne protivnetne in zaščitne lastnosti. Poleg tega te modre bunkice vsebujejo tudi zelo malo kalorij, zaradi česar so popoln prigrizek. Obstaja pa še ogromno drugih lastnosti, zakaj bi jih morala pogosteje uživati.

Hranilne lastnosti – za 1 skodelico:

  • 85 kalorij
  • 0,5 g maščob
  • 21 g ogljikovih hidratov
  • 3,6 g vlaknin
  • 15 g sladkorja
  • 1,1 g beljakovin
  • 114 mg kalija
  • 24% dnevne vrednosti vitamina C
  • 5% dnevne vrednosti vitamina B6

Zdravilne koristi borovnic

Ne le, da so polne pomembnega C vitamina, vendar lahko tvojemu telesu koristijo še na številne druge načine:

  • Zmanjšajo tveganje za kronične bolezni: Antioksidanti v borovnicah lahko zmanjšajo tveganje za celo vrsto bolezni z omejevanjem vnetij in zatiranjem prostih radikalov.
  • Izboljšajo zdravje možganov: Flavonoidi v borovnicah lahko zmanjšajo tveganje za kognitivni upad in demenco s povečanjem cirkulacije krvi in ščitenjem možganskih celic pred poškodbami.
  • Za zdravo srce: Nekatere študije so povezale uživanje borovnic z zmanjšanjem krvnega tlaka. Ker so polne polifenolnih spojin, ki pomagajo tvojim krvnim žilam, se borovnice štejejo kot kardioprotektivna hrana.

Ali so borovnice superživilo?

Večina živil z visoko vsebnostjo antioksidantov je uvrščena med “superživila”, vendar ta izraz ni resnično opredeljen niti nima točnega pomena. Borovnice so eno od sadežev z najvišjo vsebnostjo antioksidantov, zaradi česar bi jih morala čim pogosteje dodajati v smutije in kosmiče.

So zamrznjene borovnice prav tako dobre kot sveže?

Borovnice so slasten, zdrav in hranilen prigrizek v vseh sezonah. Kako? Kmetje oberejo borovnice na vrhuncu zrelosti in jih takoj zamrznejo (običajno v roku le nekaj ur), da ohranijo čim več zdravilnih koristi in slasten okus.