fbpx

Ali lepotni spanec dejansko obstaja ali je le mit?

Če ponoči slabo spimo, se to lahko pokaže na naših obrazih. Po težki noči boš morda opazila, da je tvoja koža pusta, oči pa zabuhle. In za to obstaja razlog. Manj kot sedem ur spanja ponoči lahko povzroči prezgodnje znake staranja kože in ne le zabuhle oči, ampak vnetje po celem obrazu. Po dolgem obdobju nezadostnega spanja boš morda opazila, da je tvoja koža postala rdeča ali pa so se ti celo nenadoma pojavile akne.

Če si se kdaj v posteljo namenoma odpravila prej in se zjutraj zbudila kot prenovljena, tvoj obraz pa je navidez kar žarel, to ni le v tvoji glavi. Že samo dve noči slabega spanca lahko nekoga naredita manj privlačnega na pogled. In čeprav je logično, da lahko pomanjkanje spanja povzroči težave z našo kožo in splošnim videzom, ali je potem tudi res, da nas lahko spanje polepša?

Lepotni spanec ni le mit

Ko boš naslednjič razmišljala, ali bi se v posteljo odpravila kaj prej kot običajno, se spomni na študijo, ki je razkrila, da so bili tisti, ki so se dobro naspali, drugim privlačnejši od tistih, ki niso dovolj spali. Torej, če se sprašuješ, ali je lepotni spanec dejansko resničen, je odgovor pritrdilen.

Naša koža se med spanjem trudi obnoviti morebitne poškodbe, ki so nastale čez dan. Ko dremamo, se raven stresnih hormonov, imenovanih kortizon, zniža, kar omogoči našemu telesu, da se popravi. Če ne spiš dobro, se bo raven kortizona dvignila, kar bo povzročilo motnje ravnovesja soli v telesu. Zato se zaradi slabega spanca pogosto zbudimo z zabuhlimi očmi in temnimi podočnjaki. Dober spanec lahko povzroči manj izbruhov mozoljev, bolj enakomeren ten kože, bolj bistre oči in kožo, ki se hitreje celi.

Lepotni spanec - Modna.si
Lepotni spanec (Foto: user18526052 / Freepik)

Kako do več lepotnega spanca

Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storiš zvečer, da boš vsako noč dobro spala. To vključuje vztrajanje glede urnika spanja – da greš spat in vstajaš ob isti uri vsak dan, vključno z vikendi. Poskrbi, da bo čas spanja in zbujanja trajal vsaj osem ur, ko je to mogoče, saj lahko to resnično pomaga tvojemu celotnemu telesu, ne izboljša le videza. Poskrbi tudi, da bo spalnica čim temnejša, pa tudi hladna in tiha. Omeji dremanje čez dan in ta čas raje porabi za kakšno telesno aktivnost, kar ti prav tako lahko pomaga pri bolj mirnem spancu.

In čeprav je dober spanec že sam po sebi dovolj, da izgledaš bolje, pa ga lahko še izboljšaš tako, da si pred spanjem vedno očistiš in navlažiš obraz ter spiš na satenasti ali svileni prevleki za vzglavnik. Priporočeno pa je tudi, da se izogibaš slani hrani pred spanjem in piješ samo vodo.