Brezglutenski recept: Krekerji iz rdeče leče

Hrustljavi, nasitni ter polni vlaknin in beljakovin!

Slastni in zdravi krekerji so pečeni v pečici in polni beljakovin, poleg tega pa brez maščob, oreščkov, semen in žitaric. Primerni so za vegane ter ljudi, ki ne uživajo oreščkov, žitaric in maščob. Postrezi jih s humusom, salso, guacamole omako ali pa jih uživaj kar samostojno.

Brezglutenski krekerji iz rdeče leče

Sestavine:

  • 1 skodelica oz. 140 g rdeče leče
  • 4 jedilne žlice paradižnikove mezge
  • 1 rezina čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 čajna žlička rdeče paprike v prahu
  • 1/2 čajne žličke kurkume v prahu
  • 1/2 čajne žličke kajenskega popra
  • 2 jedilni žlici jabolčnega kisa
  • 1 jedilna žlica javorjevega sirupa
  • ščep soli
  • ščep popra
  • 3/4 skodelice oz. 180 ml vode
  • 1 jedilna žlica posušene bazilike

Priprava:

1. Rdečo lečo namoči v slano vodo vsaj za eno uro, najbolje pa čez noč.
2. Lečo nato speri in odcedi ter jo stresi v multipraktik ali blender z vsemi ostalimi sestavinami, razen baziliko.
3. Zmiksaj do gladkega, nato pa ročno vmešaj še baziliko.
4. Pekač obloži s peki papirjem in maso razporedi po celem pekaču v tanek sloj.
5. Peci 30 minut na 230°C.
6. Vzemi iz pečice in pusti ohlajati 10 minut.
7. Odstrani peki papir in razreži testo na trakove, nato pa na trikotnike.
8. Krekerje zloži na režo in jih pri temperaturi 190°C peci še dodatnih 20-30 minut oziroma dokler se robovi ne obarvajo zlato.
9. Lahko jih uživaš takoj ali pa počakaš, da se ohladijo. Shranjuj jih na hladnem v neprodušno zaprti posodi do 3 dni.