Čokoladna dieta: Ali lahko shujšaš z uživanjem čokolade?

Dieta deluje po principu, da prelisičiš svojo sladkosnednost in telo navadiš na nizko raven sladkorja.

Izguba teže je na seznamu novoletnih zaobljub številnih med nami, še zlasti po pandemijskem letu 2020, ki je privedlo do veliko nenamernega povečanja telesne mase. Znižanje telesne mase je kombinacija zdrave prehrane, rednega gibanja in boljše izbire življenjskega sloga. Ko gre za dieto za hujšanje, vsi predpostavljajo, da morajo slediti strogi dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in z nizko vsebnostjo maščob, da bodo lahko v najboljši formi, kar pa ne drži vedno.


Izgubo teže smo začeli povezovati z živili, ki jih ne maramo – na primer z zeleno zelenjavo in grenkimi razstrupljevalnimi napitki, povečanje telesne mase pa povezujemo s hitro hrano, kot so pice in burgerji. Čeprav to velja za večino živil tam zunaj, pa obstaja tudi eno živilo, ki je lahko izjema tega pravila in to je čokolada.

Ali lahko z uživanjem čokolade shujšaš?

Čokolada je narejena iz kakavovih semen. Medtem ko večina ljudi to živilo povezuje s sladkarijami, pa čokolada sama po sebi sploh ni sladka, dejansko je zelo grenka. Čokolado zdaj pripravljajo s sladkorjem in drugimi sladili, oreščki in semeni ter drugimi sestavinami za izdelavo številnih različic. Ampak če se želiš poslužiti čokoladne diete, boš shujšala le z uživanjem temne čokolade.

Glede na raziskave lahko čokolada v tvojih možganih aktivira senzorje užitka. To pomaga znižati stres, kar pomaga pri izboljšanju metabolizma in s tem pri izgubi teže. Pri čokoladni dieti se uživa temno čokolado, ki ima veliko zdravstvenih koristi, kot so lajšanje bolečin med menstruacijo, visoko raven antioksidantov in še in še.

Kaj je čokoladna dieta?

Čokoladna dieta je namenjena uživanju temne čokolade v zmernih količinah. Dieta deluje po principu, da pretentaš svojo sladkosnednost in se navadiš na nizko raven sladkorja.

Temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava in manj sladkorja je odličen način, da potešiš hrepenenje, hkrati pa še vedno hujšaš. Temna čokolada je izjemno bogata z antioksidanti in ima tudi številne koristi za zdravje.

Tako kot ljudje ločimo med dobrimi in slabimi ogljikovimi hidrati ali dobrimi in slabimi maščobami, mora čokoladna dieta razlikovati med dobro in slabo čokolado.

Po mnenju nutricionistov moramo pri vključevanju čokolade v svojo dieto upoštevati sledeče nasvete:

  • Loči med dobro in slabo čokolado.
  • Določi pravo količino uživanja čokolade.
  • Pojej malo čokolade, ko hrepeniš po nečem sladkem.
  • Izogibaj se uživanju čokolade kot tolažilne hrane ali kadar si pod stresom.
  • Za povečanje energije zaužij čokolado kot prigrizek pred vadbo.
Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry