Dietni trik: Kako uživati slaščice in kljub vsemu hujšati

Uravnotežena prehrana ti lahko pomaga pri izgubi teže!

Trenutno so na socialnih omrežjih zelo popularni kratki videi, ki govorijo o ravnovesju. Saj veš, greš na fitnes, potem pa se na poti domov ustaviš na hamburgerju. Ali pa srkanje zelenega smutija, medtem ko se pelješ z dvigalom, namesto da greš po stopnicah.

Smešni videi, s katerimi pa se marsikatera z lahkoto poistoveti. In takšni videi v resnici nosijo tudi dobro sporočilo. Vse se vrti okoli ravnovesja, tudi kar se tiče prehrane: lahko poješ kos torte, vse dokler zraven ješ tudi nekaj bolj zdravega. Tako vsaj trdi nutricionistka in lastnica bloga Fuel My Fit, Alyssa Cohen, ki pravi, da je pri hujšanju pravilo številka ena osredotočanje na ravnovesje. Natančneje: vsakič, ko želiš jesti nekaj zelo nezdravega, zraven jej tudi nekaj, kar je zelo zdravo zate.

Na primer, da je tvoja najljubša hrana pizza. Ni se ji treba do konec življenja odrekati. Preprosto namesto cele pojej le dva kosa obložena z ogromno zelenjave, zraven pa pojej celo skledo solate. Ključno pri hujšanji je, da si nobene hrane ne prepoveduješ, saj si je boš posledično želela še bolj. Ko imaš v glavi, da ne smeš jesti piškotov, konstantno razmišljaš le o njih in slej ko prej jim podležeš ter namesto le enega ali dveh poješ celo škatlo.

Pomembno je stopiti korak nazaj in spoznati, da je hrana tukaj kot opcija. Včasih si moraš preprosto dovoliti pojesti kakšno pregreho, ko si jo neizmerno zaželiš, saj preveč restriktivne diete pogosto privedejo do neurejenih vzorcev prehranjevanja in yo-yo diet.


Alyssa zagovarja dejstvo, da bi si morala vsak dan privoščiti kakšno malo pregreho. Lahko je to kakšen košček čokolade ali pa kepica sladoleda. Če si redno dovoliš manjše pregrehe, potem ne boš potrebovala posebnih dni, ko lahko poješ vse, kar ti pride pod roko. Seveda pa priznava tudi, da so nekatere pregrehe boljše od drugih: “Sama poskušam jesti hrano (vključno s pregrehami), ki je minimalno obdelana. Pojem na primer 30 gramov temne čokolade z arašidovim maslom.” Vendar pa se tudi sama težko upre določenim sladkarijam: “Nikoli se ne bi morala odreči sladoledu!”

Pomembno je spoznati, da prigrizki in priboljški ne bi smeli biti glavni vir kalorij. “Sladoled ne obstaja zato, da me bo nasitil, ampak da doda vrednost mojemu obroku,” razlaga Alyssa. “Če si zaželiš piškot, pojej piškot, ampak zraven pojej tudi nekaj rezin jabolka ali jagode. Na ta način boš pojedla nekaj, kar si si neizmerno želela z nečim, kar je koristno za tvoje telo.”

Ko potegneš črto je precej bolj pomembna velika slika o tvoji prehrani, kot pa majhne pregrehe sem in tja. Ker, saj veš, ravnovesje.