Hrana, ki topi kilograme in maščobe

Dieta, ki vključuje polnovredna in naravna živila je ključnega pomena, ko želiš izgubiti odvečne kilograme. Prihaja jesenski čas in za vse tiste, ki si še ne želimo konec poletja, ga lahko v življenje vnesemo s poletno hrano, ki zelo pomaga tudi pri hujšanju. Sadje in zelenjava sta polna hranilnih snovi, ki delujejo v našo korist. Naj bo tvoje telo v top formi s temi desetimi živili. Boj proti odvečnim kilogramom še nikoli ni bil tako okusen!

Maline

Maline vsebujejo flavonoid antocianin, ki pomaga telesu pri proizvodnji adiponektina, hormona, ki skrbi za nižjo raven glukoze v krvi, zmanjšuje željo po hrani in pospešuje presnovo. Ne glede na to ali so sveže ali zmrznjene, so odličen vir vlaknin, ki izboljšujejo prebavo in pomagajo proti napihnjenosti. Ena skodelica malin vsebuje 8 gramov vlaknin.

Borovnice

Borovnice so veliko več kot samo poslastica za tvoje brbončice. Raziskava na Univerzi v Michiganu je pokazala, da prehrana bogata z borovnicami lahko v tvojem telesu spremeni način, kako telo shrani in predela sladkor v energijo in tako tudi zmanjša maščobo na trebuhu. Privošči si skodelico teh modrih lepotic vsak dan in številka na tehtnici bo vse nižja.

Lubenica

Lubenica vsebuje 92% vode in pomaga tudi proti napihnjenosti, ki je večkrat posledica dehidracije. Zato, če nisi ravno ljubiteljica navadne vode, navali na lubenico! Ta oh-kako-osvežilna-poslastica bo tudi zmanjšala željo po sladkem. Zamenjaj kos torte ali piškot za kos lubenice, ki ti bo prihranila ogromno kalorij. Poglej, kako si jo lahko pripraviš na 11 okusnih in zabavnih načinov.

Ananas

Ananas vsebuje ogromne količine encima bromelaina, ki pomaga razgraditi beljakovine in olajša prebavo. Izboljšuje prebavo in s tem pripomore k hujšanju ter se hkrati bojuje tudi proti napihnjenosti.

Acai

Dr. Nicholas Perricone je razglasil acai za superživilo številka 1. Tako kot maline, ima tudi to tropsko jagodičevje visoko koncentracijo antocianina, ki pomaga telesu pri proizvodnji adiponektina, hormona, ki spodbuja tvoj metabolizem. Acai so tudi bogate z zdravimi maščobami in vlakninami, ki “skrbijo za zdravje srca in ožilja ter zdravo prebavo,” pravi dr. Perricone. Namesto kosmičev si za zajtrk naredi Acai poslastico z jagodami in banano.

Mango

Okusen je, ko ga dodamo v solate ali salse, ampak na našo srečo, je mango zelo dobrodošel tudi pri shujševalnih dietah, saj naj bi zniževal sladkor v krvi pri debelih odraslih osebah, zahvaljujoč vsebnosti vlaknin in naravno prisotnih spojin. Ko je sladkor v krvi uravnotežen, telo lažje uravnava hormone in topi maščobo.

Kumare

Vsebujejo kar 95% vode, zato jih prištevamo med naravne diuretike, ki pomagajo telesu zmanjšati zastajanje vode in tako pomagajo proti napihnjenosti. Namesto zelene solate, tokrat zraven kosila postrezi kumare z jogurtom in kislo smetano ali pa z oljem, kisom in čebulo.

Jajčevec

Je član družine razhudnikovk in ima nizek glikemični indeks, kot tudi nizko vsebnost ogljikovih hidratov in malo kalorij, veliko pa vsebuje esencialnih hranil. Lahko ga narežeš na rezine in popečeš na žaru ali pa rezine povaljaš v koruzni ali pirini moki ter popečeš v ponvi. Odlična jed za vse vegetarijance.

Zelje

Z vodo in minerali bogato zelje pomaga telesu pri rednem odvajanju odvečne tekočine, zato boš rezultate fitnes vadb opazila veliko hitreje! Rezana zeljnata solata običajno vsebuje ogromne količine majoneze, kar pa lahko ovira tvoj napredek pri hujšanju, zato po zelju raje prelij malo konopljinega olja in potresi malo popra ter uživaj v zdravi različici.

Bučke

Z veliko vlakninami in malo kalorijami lahko za bučke rečemo, da so najbolj vsestranska zelenjava. Lahko jih ješ v solati, v juhi, omaki, polpetih ali pa jih uporabiš namesto špagetov in s tem zelo zmanjšaš vnos ogljikovih hidratov in kalorij. Zoodles ali po slovensko bučkine rezance na sopari malo “pokuhaš” in nato čez njih preliješ kakršnokoli omako, ki bi jo drugače prelila po testeninah. Je čas za kosilo in zelenjavne špagete?