Domov » FIT » TO je razlog, zakaj je tako zelo težko izgubiti maščobo na trebuhu

TO je razlog, zakaj je tako zelo težko izgubiti maščobo na trebuhu

FITLepota & zdravje
TO je razlog, zakaj je tako zelo težko izgubiti maščobo na trebuhu
📷 Profimedia

Sploh ni tvoja domišljija, da kar noče in noče stran.

Če bi vprašali skupino žensk, na katerem delu telesa bi se najraje znebile maščobe, bi jih večina odgovorila “na trebuhu”. To pa zato, ker je maščoba na tem predelu resnično trdovratna in ker raven trebuh izboljša samozavest pri večini žensk.

Poleg tega, da ne izgleda lepo, pa lahko prekomerna teža okoli trebuha vpliva tudi na tvoje dolgoročno zdravje, saj poviša tveganje za razvoj bolezni srca, diabetesa in raka.

V osnovi se prekomerna maščoba okoli trebuha nabere zaradi istega razloga kot se na kateremkoli drugem delu telesa: ko s hrano v telo vnašaš več energije kot jo porabiš, se prekomerna energija v telesu shrani kot maščoba.

Zakaj je trebušno maščobo tako težko izgubiti?

Če poenostavimo: maščobo na trebuhu je težje izgubiti zato, ker se na tam predelu telesa nahaja večji delež maščobnih celic, ki pa se ne odzivajo najbolje na proces razgradnje maščobe (lipoliza).

Alfa in beta maščobne celice

Vsi imamo v telesu dve vrsti maščobnih celic: alfa in beta maščobne celice, ki pa drugače reagirajo na proces lipolize. Alfa celice se bolje odzivajo in pospešijo proces, medtem ko se beta celice ne odzovejo pozitivno in otežujejo izgubo maščobe.

Ker imajo različna področja telesa različne količine teh dveh vrst celic – nekateri predeli imajo več alfa, nekateri več beta celic – je s predelov telesa, ki imajo več beta maščobnih celic veliko težje pokuriti odvečno maščobo.

Ko poskušaš shujšati, boš zelo verjetno najprej opazila spremembe na nogah, obrazu in rokah, saj imajo ti deli telesa več alfa celic. Po drugi strani pa boki, stegna in trebuh vsebujejo več beta celic, zaradi česar je s teh predelov veliko težje odstraniti odvečno maščobo.

Ko se odločiš shujšati v trebuh, je najpomembnješa potrpežljivost. Najmanj 12 tednov je potrebnih za opazne spremembe na trebuhu, ker je maščobo na tem predelu toliko težje pokuriti. Z redno, intenzivno vadbo, povečanim vnosom beljakovin ter manj zaužitega sladkorja, boš po treh mesecih lahko ponosno pokazala bolj raven trebuh.

Ne spreglej tudi, katerim živilom se strogo izogibaj za bolj raven trebuh in katera se bojujejo proti maščobi okoli trebuha!