To je razlog, zakaj si v času menstruacije konstantno lačna

Če si kaj podobna nam, potem *tisti čas v mesecu* konstantno odpiraš in zapiraš hladilnik. In ne, to ni samo zaradi tega, da si ogledaš, kaj imaš v njem, ampak vsakič iz njega tudi nekaj vzameš za prigriznit.

Izkazalo se je, da je povečana lakota med menstruacijo nekaj povsem normalnega, za njo pa lahko okrivimo kar svoje telo (zdaj se počutimo precej bolje zaradi pomanjkanja samokontrole v tistih dneh).

Povečana stopnja lakote je povezana s povečanjem naše bazalne presnove (BP) – število kalorij, ki jih naše telo na dan porabi v stanju mirovanja (pri odraslih ženskah je to okoli 1400 kalorij).

Izkazalo se je, da se lahko bazalna presnova tik pred prihodom menstruacije poveča tudi za 9%, tako da ni popolnoma nič čudnega, da si naša telesa v tistme času želijo več hrane. Bazalna presnova naj bi se v tem obdobju povečala zaradi povišane ravni hormona progesterona, povečan apetit pa je znak, da telo potrebuje dodatno energijo za ujemanje s povečanim BP-jem.

Lakota, ki jo ženske občutimo v tem obdobju, ima zaradi povečnega BP-ja podoben učinek kot “maček” po prežurani noči, vendar se lahko začnemo rediti, če uživamo enako količino hrane tudi po koncu menstruacije, saj se bazalna presnova zopet drastično zmanjša.

Torej, tvoja želja po konstantnem grickanju ni namišljena, vendar ji nikar ne podleži dolgoročno, saj lahko to izjemno vpliva na tvoj obseg pasu.

Ne spreglej tudi, kateri so najbolj okusni in zdravi prigrizki in 6 razlogov, zakaj bi morala vsak dan uživati čokolado!