Kaj je kefir in zakaj bi ga morala piti
Therese, mati supermanekenke Mirande Kerr, je tako kot njena slavna hči privrženka zdravega načina življenja. V zadnji izdaji revije Sunday Life je Therese v sekciji My Day on a Plate (Moj dan na krožniku) razkrila svojo dieto, ki je požela kar nekaj odziva na Twitterju. Med drugim je razkrila tudi svojo dnevno navado, ki bi jo moralo posnemati več ljudi: pitje kefirja. Kefir je gostejša in kremasta mlečna tekočina rahlo kislega okusa, sicer zelo podobna jogurtu. Če spregledamo njegov okus, vsebuje mešanico kvasovk in bakterij, ki zagotavljajo ogromno koristi tvojemu telesu. V spodnjih vrsticah si preberi, zakaj bi ga resnično morala vključiti v vsakdanjo prehrano.
Spodbuja zdravo prebavo: Ker vsebuje 10 vrst aktivnih mikroorganizmov, je kefir veliko bogatejši s probiotiki (bakterije, ki živijo v črevesju in so dobre zate) kot jogurt. Pitje kefirja spodbuja dobro prebavo in preprečuje napihnjenost.
Je bogat z beljakovinami: Če želiš zmanjšati vnos maščob in kalorij, povečati pa vnos beljakovin, dodaj kozarec kefirja v svojo dnevno prehrano. Že samo ena porcija nizkokaloričnega nemastnega kefirja zagotovi tvojemu telesu 8 gramov proteinov, študije pa so pokazale, da s povečanim vnosom beljakovin v telo tudi lažje shujšaš.
Podpira zdrav živčni sistem: Za vegetarijance lahko vnos B vitaminov (izredno pomembna skupina vitaminov za telo) predstavlja kar velik problem, če ne uživajo tudi prehranskih dodatkov. Na srečo je kefir odličen naraven vir B vitaminov, še posebej vitamina B12, ki ga je izredno težko zaužiti, če ne ješ rdečega mesa, rib, jajc ali perutnine. Vitamin B12 je bistvenega pomena za ohranjanje zdravega živčnega sistema in pa tudi zdravih krvnih celic.
Kefir boš našla v vseh živilskih trgovinah poleg ostalih mlečnih izdelkov, lahko pa ga narediš tudi sama. Vse kar potrebuješ so kefirjeva zrna oziroma gobice in mleko.
Ne spreglej tudi, kako ti lahko čokolada za zajtrk pomaga pri hujšanju!