Kaj je nizko histaminska dieta (in ali bi jo morala poskusiti)
Si občutljiva na histamin pa tega sploh ne veš?
Zelo malo verjetno je, da si že slišala za nizko histaminsko dieto, če okoli tebe ali pa ti sama nisi občutljiva na histamin. Vedeti moraš, da to ni klasična dieta, kakršne so na primer ketogenska, peganska ali nordijska dieta, ampak je bolj kratkoročni načrt prehranjevanja za ljudi, ki utegnejo biti občutljivi na histamin. V nadaljevanju razkrivamo vse, kar moraš vedeti o tej zelo malo znani dieti.
Kaj je histamin? Histamin je živilska kemikalija, ki jo najdemo v visokih količinah v živilih, ki so starana ali fermentirana. Sodeluje pri imunskem sistemu, pravilni prebavi in centralnem živčnem sistemu. Kot nevrotransmiter prenaša pomembna sporočila telesa v možgane. Je tudi komponenta želodčne kisline, ki pomaga razgraditi hrano v želodcu.
Nekateri ljudje so občutljivi na histamin. Občutljivost na histamin je posledica akumulacije histamina in nezmožnost telesa, da ga popolnoma razgradi. Pri zdravih ljudeh živilski histamin hitro detoksificirajo encimi imenovani amin oksidaze, natančneje pa encim diamin oksidaza (DAO). Nekateri posamezniki imajo nizko raven teh encimov in so zato bolj izpostavljeni tveganju za histaminsko zastrupitev.
Pogosti simptomi, da si morda občutljiva na histamin:
- glavoboli in migrene
- težko zaspiš in se hitro zbudiš
- hipertenzija
- vrtoglavica ali omotica
- aritmija ali pospešeni srčni utrip
- težave pri uravnavanju telesne temperature
- tesnoba
- slabost, bruhanje
- trebušni krči
- rdečica
- zamašen nos, kihanje, težko dihanje
- nenormalen menstrualni cikel
- koprivnica
- utrujenost
- otekanje tkiv
Katera živila vsebujejo največ histamina:
- starani siri: cheddar, gavda, kozji sir
- starano meso
- fermentirane alkoholne pijače, še posebej vino, penina in pivo
- fermentirana živila: kislo zelje, kis, sojina omaka, kefir, jogurt, kombucha itd.
- konzervirane ribe
- hrana, ki vsebuje kis: kumarice, majoneza, olive
- predelane mesnine: slanina, salame, hrenovke
- kisla živila: kisla smetana, kislo mleko, pinjenec, kisel kruh itd.
- suho sadje: marelice, suhe slive, datlji, fige, rozine
- večina agrumov
- oreški: orehi, indijski oreščki, arašidi
- zelenjava: avokado, jajčevec, špinača, paradižnik
- prekajene ribe in nekatere vrste rib: skuša, tuna, inčuni, sardele
Živila, ki spodbujajo nastajanje histamina v telesu:
- alkohol
- banane
- čokolada
- kravje mleko
- oreščki
- papaja
- ananas
- lupinarji: školjke, rakci, kozice
- jagode
- paradižnik
- pšenični kalčki
- veliko umetnih konzervansov in barvil
Katera živila vsebujejo manj histamina:
- sveže pripravljeno meso (zamrznjeno ali sveže)
- sveže ribe
- jajca
- žitarice brez glutena: kvinoja, riž, proso, ajda, koruza, amarant, rdeča leča
- čisto arašidovo maslo
- sveže sadje: mango, hruška, lubenica, jabolko, kivi, melona, grozdje
- vsa sveža zelenjava (razen paradižnika, špinače, avokada in jajčevcev)
- mlečni nadomestki: kokosovo mleko, riževo mleko, konopljino mleko, mandljevo mleko
- olja za kuhanje: kokosovo, olivno
- listnata zelišča
- zeliščni čaji
Občutljivost na histamin je zelo verjetno posledica številnih dejavnikov, zato je potrebno zdravljenje individualizirati. Če meniš, da si morda občutljiva na histamin, se posvetuj s svojim zdravnikom.