Kaj se zgodi s tvojo prebavo, če vsak dan ješ jajca

Jajca so pust vir beljakovin, ki so sčasoma doživela celo vrsto kritik in pohval. Medtem ko se ljubitelji fitnesa obračajo nanje kot na poceni in enostaven način za uživanje več beljakovin, ga zdravstvena skupnost ne imenuje več sovražnik zdravja srca in ožilja, saj očitno nima vpliva na raven holesterola v krvi.

Kaj pa vpliv na prebavo? Ali koristi našemu črevesju ali ne? Izkazalo se je, da je redno uživanje jajc lahko koristno za črevesja, saj vsebujejo lahko prebavljivo obliko beljakovin, ki lahko pomaga pri zdravljenju črevesja.

Zdravniki pogosto priporočajo jajca, ker so cenovno dostopna in polna črevesju prijaznih hranil, kot sta vitamina A in D, omega-3 maščobne kisline in aminokislina metionin. Kaj torej to pomeni za zdravje črevesja? Ali lahko vsak mirno poje priporočeni 1-2 jajci na dan?

Kaj se zgodi s tvojo prebavo, če vsak dan ješ jajca
Jajca in paradižnik (Foto: RawPixel)

Vsak črevesni mikrobiom je edinstven in nanj vpliva celotna prehrana, ne le uživanje jajc. Na primer, prehrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in predelane hrane bo negativno spremenila črevesni mikrobiom. Pravzaprav uživanje jajc ni povezano z nobenimi spremembami v črevesnem mikrobiomu.

To pomeni, da to, kako ti prenašaš jajca, morda ni tako, kot jih nekdo drug. Na primer, nekateri ljudje lahko občutijo pline zaradi vsebnosti žvepla v jajcih. Poleg tega, če imaš prebavne težave, kot je sindrom razdražljivega črevesa (IBS), jajc morda ne boste dobro prenašali, še posebej pri zaprtju. Jajca so polna beljakovin, ki lahko poslabšajo zaprtje.

Preberi si tudi:
Jajca - Modna.si

Kuharski trik: Surova jajca zamrzni, olupi, nareži in speci

Trik, ki ga mora poskusiti vsak! Jajca pripravljamo na številne načine – umešana, trdo kuhana, na oko, vmešana v drugo hrano itd. Zdi se, kot da smo odkrili…