Domov » Lepota & zdravje » Kaj ti tvoji lasje sporočajo o tvojem zdravju

Kaj ti tvoji lasje sporočajo o tvojem zdravju

Lepota & zdravjeNega
Kaj ti tvoji lasje sporočajo o tvojem zdravju
📷 Kylie Jenner / Instagram

Stanje tvojih las lahko razkrije marsikaj…

Zelo očitni znaki, kot so izsušene in lomljive konice, kažejo na odvisnost od belil in oblikovanja z vročimi pripomočki. Potem pa so tu še drugi znaki, kot je na primer nenadno povečano izpadanje las, ki omogočajo vpogled v tvoje zdravje. Pa si poglejmo najpogostejše težave malo pobliže…

Če so lasje zelo mastni
Si pred kratkim zamenjala kontracepcijsko sredstvo oziroma začela ali prenehala uživati kontracepcijske tabletke? Odvisno od kontracepcije, ki jo uporabljaš, lahko tvoji lasje (in koža) postanejo nekoliko bolj mastni kot običajno. S svojim zdravnikom se pogovori o prehodu na kontracepcijo z nižjim odmerkom estrogena, na laseh pa dvakrat tedensko uporabi šampon s salicilno kislino, ki bo zmanjšal mastenje lasišča.

Če so zelo suhi
Govorimo o zelo krhkih, lomljivih konicah. Če lase prevečkrat barvaš ali redno (beri: vsak dan) oblikuješ z vročimi oblikovalci, potem se moraš čim prej malo umiriti in takoj začeti lase negovati z zelo hranilnimi in vlažilnimi maskami. V nasprotnem primeru pa bi to lahko bil tudi znak premajhne aktivnosti ščitnice. Zdravnik lahko to preveri s preprostim krvnim testom.

Če so zelo pusti
Morda ne zaužiješ dovolj zdravih maščob s svojo prehrano. Čim prej v svojo prehrano vnesi živila, ki s bogata z omega-3 maščobnimi kislinami in mononenasičenimi maščobami – mastne ribe, oreščke in avokado, da tudi od znotraj nahraniš svoje lase in jim povrneš zdrav lesk. Plus, tudi tvoja koža bo bolj mehka in voljna.

Če se začnejo redčiti
Morda s svojo prehrano v telo ne vneseš dovolj beljakovin in železa. Če si se pred kratkim odločila, da boš postala vegetarijanka ali veganka (hitro preveri, kako zaužiti dovolj beljakovin, če ne ješ mesa), potem je zelo pomembno, da uživaš ogromno temne listnate zelenjave in stročnic, da zapolniš primanjkljaj. Če pa nisi popolnoma nič spreminjala svoje prehrane, potem je to lahko zamudna reakcija na ekstremni stres – ponavadi ga povzroči velika življenjska sprememba, kot je selitev ali razpad zveze. Dobra novica je ta, da se bodo tvoji lasje po vsej verjetnosti vrnili v normalno stanje že v nekaj mesecih. Če pa po nekaj mesecih še vedno opaziš nenormalno izpadanje las, pa čimprej obišči zdravnika, saj gre lahko za hormonsko neravnovesje.