Najboljši in najslabši oreščki za tvoje zdravje

Oreščki so polni zdravih maščob, beljakovin, vitaminov in mineralov. Kljub temu pa so nekateri bolj zdravi od drugih.

Z oreščki nam želi narava pokazati, da so dobre stvari skrite v majhnih embalažah. In čeprav so super zdravi, nikar ne pretiravaj z njimi: oreščki so polni maščob in kalorij in čeprav te bo polna pest zasitila do večerje, pa bodo dodatne polne pesti oreščkov popolnoma pokvarile tvoj apetit. In čeprav so oreščki sami po sebi zdrava izbira, lahko kaj hitro postanejo škodljivi za vsako dieto, ko jim dodamo sladke in slane prelive. V nadaljevanju boš izvedela prednosti in slabosti različnih oreščkov.

Najboljši oreščki za tvojo dieto
Mandlji, indijski oreščki, pistacije

Vsi oreščki vsebujejo približno enako količino kalorij na 30 gramov in v zmernih količinah so vsi zdravi dodatki k tvoji prehrani. Njihova kombinacija omega-3 maščobnih kislin, beljakovin in vlaknin ti bo pomagala do daljšega občutka sitosti in zatiranja apetita.

Mandlji, indijski oreščki in pistacije imajo najnižjo kalorijsko vrednost, saj 30 gramov (kar je 23 mandljev, 16-18 indijskih oreščkov, 49 pistacij) vsebuje le 160 kalorij. Izogibaj se oreščkom, ki so soljeni in praženi v olju in raje uživaj njihove presne različice ali popražene na suho.

Najslabši oreščki za tvojo dieto
Makadamija, ameriški oreh

Makadamija (30 gramov = 10-12 oreščkov) in ameriški oreh (30 gramov = 18-20 polovic) sta najbolj kalorična – vsak vsebuje 200 kalorij na 30 gramov, največ maščob in najnižje vrednosti beljakovin.
Kakorkoli, vseeno so to zdravi oreščki. Razlika med temi in nizkokaloričnimi je samo 40 kalorij v 30 gramih. Dokler paziš na zaužite porcije in ne poješ več polnih pesti, boš z vsemi oreščki v telo vnesla zdrave maščobe in hranila.

Najboljši oreščki za tvoje srce
Orehi

Medtem, ko vsi oreščki vsebujejo za srce zdrave enkrat nenasičene maščobe, imajo orehi (14 polovic vsebuje 185 kalorij) izjemno visoko vsebnost za srce zdrave alfa linolenske kisline (ALA) – vrsta omega-3 maščobne kisline, ki jo najdemo v rastlinah in lahko pomaga pri srčni aritmiji. Orehi tako kot oljčno olje učinkovito zmanjšujejo vnetja in oksidacijo v arterijah po zaužitju mastnega obroka.

Najboljši oreščki za tvoje možgane
Arašidi

Tehnično so stročnice, vendar jih splošno prištevamo k oreščkom. Arašidi vsebujejo visoke vrednosti folata – minerala, ki je bistven za razvoj možganov in jih lahko varuje pred kognitivnim upadanjem. Arašidi so odlična izbira za vegetarijance, pri katerih lahko pride do pomanjkanja folata in za nosečnice, ki potrebujejo folat za zaščito nerojenega otroka pred okvarami ploda. Kot večina drugih oreščkov so tudi arašidi polni za možgane zdravih maščob in vitaminom E. 30 gramov arašidov (približbo 28 celih oreščkov) vsebuje približno 170 kalorij.

Ne spreglej tudi zdravih in okusnih receptov za piškotke brez pečenja z limono in indijskimi oreščki ter čokoladne ploščice z oreščki in kvinojo!