Kako bogati bi bili, če bi imeli v lasti 75 % podjetja LEGO

LEGO je ena izmed tistih igrač, ki je tako zelo prisotna v naših življenjih, da je kar malo nenavadno pomisliti, da bi jo nekoč moral nekdo izumiti. Ampak ja, nekdo se je dejansko moral domisliti teh majhnih barvitih gradbenih kock, ki jih obožujejo tako otroci, kot tudi otroci po srcu po vsem svetu.

Godtfred Kirk Kristiansen je bil tisti človek, ki je odšel v očetovo lesno delavnico in v njej razvil revolucionarno znamko igrač. Godtfredov sin Kjeld Kirk Kristiansen, ki je imel nekoč 75-odstotni delež v družinskem podjetju, je eden najbogatejših ljudi na Danskem s premoženjem v višini približno 6 milijard dolarjev, poroča Celebrity Net Worth.

Zgodba o 6 milijard dolarjev vrednem premoženju Kjelda Kirka Kristiansena pa ni le zgodba o blagovni znamki otroških igrač. LEGO je zdaj multimedijska franšiza, ki obsega vse od igranih filmov in video iger do tematskih parkov, v veliki meri zahvaljujoč Kristiansenovi skrbi za blagovno znamko. Leta 1979 je postal predsednik in izvršni direktor podjetja, na tem položaju pa je ostal do leta 2004, izjemno pomembnega obdobja v razvoju LEGA. Med njegovim vodenjem podjetja je LEGO uvedel temelje, kot so LEGO teme in ikonične LEGO minifigure, pa tudi zelo donosna licenčna partnerstva pri LEGO igračah in igrah, ki temeljijo na priljubljenih temah, kot so “Batman”, “Star Wars” in “Gospodar prstanov.”

Blagovna znamka LEGO je svoje ime dobila iz igre besed – skrajšan danski izraz “leg godt”, ki pomeni “dobro se igraj” ).

LEGO kocke - Modna.si
LEGO kocke (Foto: Envato Elements)

LEGO je bil del Kjeldovega življenja od njegovega rojstva leta 1947. Pripisujejo mu, da je bil navdih za številne zgodnje izdelke LEGA in je kot otrok celo delal kot preizkuševalec obeh igralnih kompletov in njihovih navodil. V tem času je bil tudi nekakšen obraz podjetja, pojavljal se je na embalaži in v oglasih za znamko. Verjetno torej ni bilo presenečenje, ko je leta 1979 postal predsednik in izvršni direktor skupine LEGO Group – bilo pa je presenečenje, da mu je uspelo podjetje popeljati v nove višave, začenši s svojim osebnim razvojem minifigure LEGO, majhne igrače v obliki oseb, ki so zdaj sestavni del blagovne znamke LEGO.

Preberi si tudi:
Mark Cuban - Modna.si

Mark Cuban o ponujeni investicji, ki jo najbolj obžaluje

Lahko bi imel še par milijard več! Šef Luke Dončića v Dallas Mavericks in zvezdnik šova “Shark Tank” Mark Cuban ima ogromno denarja, ampak njegovo bogastvo bi lahko…