Kako imeti boljši odnos s šefom

Najbolj pogost razlog, zakaj dajo ljudje odpoved v službi je, da ne marajo šefa. Odnos s šefom pa je en izmed glavnih faktorjev, ali so zaposleni zadovoljni na delovnem mestu ali ne. Dnevne interakcije s svojimi nadrejenimi ti lahko polepšajo ali pa uničijo dan – ko se vsi razumete med seboj in je komunikacija dobra, se dobro počutiš ob koncu dneva, ko se pelješ iz službe domov. Če pa konstantno poslušaš negativo, pa ti to lahko zleze pod kožo in ti tudi ponoči ne da več miru.

Tudi če se večino časa s šefom razumeš dobro, ko je nekdo na višjem položaju in so v igri rezultati, lahko postane vse skupaj zelo napeto. In v večini primerov si tudi sama odgovorna za to, kakšen odnos bosta imela. Šefi niso popolni in nikar ne pričakuj, da bodo. Sledi nekaj koristnih nasvetov o tem, kako izboljšati svoje delovno razmerje s svojim šefom:

Ne pričakuj popolnosti. Ne uporabi šefovih pomanjkljivosti kot opravičilo za svoje vedenje/ravnanje. Vsake toliko časa boš morala malo prizanesti svojemu šefu v upanju, da se bo opravičil za svoja dejanja. Če se bo, opravičilo sprejmi. Če se ne bo, nikar ne pokaži, da si jezna nanj.

Vprašaj svojega šefa, kako mu lahko najbolje pomagaš. Pogovarjaj se z njim in mu povej svoje ideje. Ponudi predloge in alternative na pozitiven in produktiven način. Začni s tem, da si pripravljena storiti vse, kar se bo od tebe zahtevalo, nato pa vprašaj, če lahko izraziš svoje ideje/misli. Če ti dovoli, svoje zamisli povej na način, da so na voljo za razpravo.

Spoznaj ponavljajoče vzorce in vedenje in poskusi predvideti potrebe. Ali pogosto pristaneš na sestanku, kjer nihče nima pred seboj seznama tem, o čemer morate govoriti? Ponudi se, da ga sama spišeš ali še bolje, napiši ga samo zase in naredi nekaj kopij, ki jih ponudi sodelavcem na sestanku.

Bodi odprta za povratne informacije. Ko jih dobiš, se samo zahvali. Najboljši šefi so najbolj neposredni in običajno takoj dajo povratne informacije. Morda se ti bo na začetku zdelo precej kruto, vendar pa se boš na ta način naučila največ in najhitreje. Nikar se ne brani ali razlagaj. Če ne razumeš povratne informacije, samo prosi, če ti jo lahko razloži na drugačen način.

Nikoli ne govori drugim grdo o svojem šefu. Je neprofesionalno in slej ko prej se ti bo vrnilo. Tudi, če se s šefom ne strinjata (in povsem normalno je, da se kdaj pa kdaj ne), nikar ne obrekuj svojega šefa s sodelavci. Vedno imej v mislih, da lahko vsaka beseda pride do šefa, kar se lahko obrne proti tebi. Bodi profesionalna.

Povprašaj šefa o stvareh, ki se ne tičejo službe in ga poskušaj spoznati tudi osebno. Kje je odraščal? Kam je hodil v šolo? Kakšne aktivnosti so mu všeč? Ne bodi preveč vsiljiva, vendar zgolj radovedna. Izogibaj se tem, kot sta vera in politika, razen če sta ti dve temi pomembni za tvoje delo, drugače pa se ne omejuj glede splošnih tem.

Preberi si tudi:
Potrebuješ uslugo? Na TA način bo 30-krat bolj verjetno odobrena

Potrebuješ uslugo? Na TA način bo 30-krat bolj verjetno odobrena

Na spletu si opazila, da je cena za potovanje v tople kraje trenutno po akcijski ceni in edini problem zdaj je, da imaš naslednji petek, ko je predviden…