fbpx

Hujšanje: Kako jesti v restavraciji, tudi ko si na dieti

Če je tvoj želja, da v naslednjih nekaj mesecih izgubiš kakšen oziroma več kilogramov, potem ti obroki v restavracijah verjetno niso najljubši, saj nikoli ne veš, koliko kalorij dejansko zaužiješ. In čeprav so restavracije lahko velika skušnjava, pa se jim nikar ne izogibaj, saj se lahko z nekaj preprostimi triki in nasveti izogneš nepotrebnim kalorijam.

Jedilnik restavracije si poglej že doma

Nekaj dni pred obiskom izbrane restavracije si, v kolikor je to le možno, na njihovi spletni strani poglej celotni jedilnik. Doma imaš več časa, da v miru pregledaš vse jedi in ugotoviš, ali ponujajo tudi bolj zdrave opcije in če jih nimajo, lahko pokličeš v restavracijo in povprašaš po možnih zamenjavah živil, ki so primerne za tvojo dieto (že zgolj zamenjava belih testenin za polnozrnate in smetanove omake za paradižnikovo drastično zmanjša vnos kalorij!). V večini restavracij se z veseljem prilagodijo željam strank.

Kruh v košari pusti pri miru

Polna košara kruha na mizi, ki je največkrat narejen iz nezdrave bele moke, je najlažji način, kako v telo vnesti preveč in nepotrebne kalorije. Običajni kos belega kruha vsebuje približno 100 kalorij, kos masla pa jih doda še 35. Glavna hrana sploh še ni prišla na mizo, ti pa si že zaužila slabih 150 kalorij. Če se kruhu enostavno ne moreš upreti, potem vsaj preskoči maslo in si na kruh kapni malo olivnega olja. Če obožuješ pekoče, pa po vrhu kapni še kakšno kapljico pekoče omake, ki pospeši metabolizem.

Izberi jedi, ki so narejene z uporabo zdravih metod kuhanja

Ko ješ zunaj, se izogibaj cvrti hrani ali pečeni v ponvi. Namesto tega raje izberi jedi, ki so pečene na žaru ali na izjemno visoki temperaturi, kuhane na pari ali surove – te jedi so običajno pripravljene brez enormnih količin maščob. Seveda pa ima vsako pravilo tudi svojo izjemo, zato vedno pozorno preberi opis jedi, če vsebujejo kakšne dodane maščobe v obliki sira ali nasitnih smetanovih omak. Nekaj kalorij lahko prihraniš tudi z izbiro pustega mesa in velikim krožnikom zelenjave ali solate. Pri slednji se samo izogibaj raznih majoneznih prelivov in raje izberi klasiko: kis in olivno/bučno olje.

S prijatelji si razdelite jedi ali pa vzemi preostanek domov

V večini restavracij so porcije ogromne. Ko večerjaš zunaj s kolegi, naročite skupaj nekaj različnih predjedi in glavnih jedi ter si jih med seboj razdelite. Če delitev hrane ni ravno po tvojem okusu, prosi natakarja, da polovico jedi, ki jo bo kuhar pripravil zate, zavije za domov, še preden jo da v celoti na krožnik. Velikost porcij pa lahko zmanjšaš tudi tako, da predjed naročiš za svojo glavno jed.

Previdno pri izbiri pijače

Če te zelo skrbi vnos kalorij, nikar ne naročaj koktejlov, vina in sladkih pijač z mehurčki, ampak se raje odloči za osvežilno vodo (brez okusa!). Če pa je danes tisti dan, ko se lahko malo pregrešiš, pa je tudi v gostilni vsekakor možno naročiti slastno pijačo, ki vsebuje manj kot 150 kalorij (ali celo še manj!). Da omejiš vnos kalorij na minimum, izberi vino ali pivo, lahko tudi koktejl, vendar naj vsebuje čim manj sladkorja in sladkih sirupov.

Ne boj se vprašati za zamenjavo

V večini restavracij zelo radi ustrežejo željam strank. Za omako ali preliv vedno prosi, da ti ju postrežejo ob jedi ali v drugi posodici, v koktejl naj ti dodajo manj sladkorja in sirupov, jed naj pripravijo z manj masla/olja, prilogo pa naj zamenjajo z na pari kuhano zelenjavo. Nikar pa ne zahtevaj od kuharjev, da pripravijo popolnoma novo jed, že majhne zamenjave naredijo ogromne spremembe.