Kako lahko čokolada za zajtrk izboljša delovanje tvojih možganov

Še en razlog za uživanje … hvala, znanost!

Si tudi ti velika čokoholičarka? Potem boš izjemno vesela odkritja znanstenikov, da naša najljubša razvada izboljšuje delovanje možganov.

Kot da bi potrebovale še en izgovor za uživanje čokolade, so raziskovalci iz Italije ugotovili, da ima pozitiven učinek na kognitivne sposobnosti – še zlasti pri ženskah, ki jim primanjkuje spanja.

Čakaj malo, ali to pomeni, da smo dobile polno dovoljenje za uživanje čokolade za zajtrk!?

Čokolada je znana po tem, da je bogata s flavonoidi – naravne sestavine v kakavu, ki ščitijo možgane. In prav zato so se italijanski raziskovalci odločili, da odkrijejo, kaj točno se zgodi z našim kognitivnim sistemom po zaužitju čokolade.

Flavonoidi v kakavu naj bi izboljšali delovni spomin in obdelavo vizualnih informacij. Pri ženskah, ki so ponoči slabo spale, pa so bili učinki še bolj impresivni: izkazalo se je, da se kakav upira kognitivnim okvaram, ki jih povzroča pomanjkanje spanja. Pri starejših ljudeh pa so novice še boljše: raziskovalci so ugotovili, da dnevno uživanje pripomore k izboljšanju kognitivnih sposobnosti, vključno s spominom.

Redno uživanje kakava in čokolade lahko sčasoma koristno vpliva na kognitivno delovanje, vendar pa s tem nikakor ne mislimo na mlečno čokolado. Temna čokolada, ki vsebuje vsaj 75% kakava, je bogat vir flavonoidov, zato jo je v zmernih količinah zelo priporočljivo uživati vsakodnevno.

Najboljši nasvet, ki smo ga slišali v zadnjem času! Ne spreglej pa tudi, kako ti lahko čokolada za zajtrk pomaga pri hujšanju!