Kako med tekom pokuriti dvakrat več kalorij

Obstaja veliko razlogov, zakaj ljudje radi tečejo. To je priložnost, da greste na prosto in se nadihate svežega zraka, medtem ko srčni mišici (in celotnemu telesu) zagotovite dobro vadbo. Prav tako je tek en od tistih vadb, ki pokuri največ kalorij.

Ampak ali ste se kdaj vprašali, kako bi lahko med tekom še povečali porabo kalorij? Izkazalo se je, da se lahko porabo kalorij med tekom enostavno poveča z vključitvijo visokointenzivnega intervalnega treninga ali HIIT . Glede na študijo iz leta 2015, objavljeno v The Journal of Strength and Conditioning Research, je 30-minutna vadba HIIT pokurila kar 25–30 % več kalorij v primerjavi z običajnim kardio treningom in dvigovanjem uteži v istem časovnem terminu. Odvisno od tega, kako ga vključite v svojo tekaško rutino, bi lahko s HIIT porabili kar dvakrat več kalorij.

Za vadbo HIIT, ki so jo prvič uvedli v petdesetih letih prejšnjega stoletja, da bi izboljšali učinkovitost olimpijskih športnikov, so značilne kratke serije visoko intenzivnih vaj, ki jim sledijo obdobja z nizko intenzivnostjo. HIIT je odličen za ljudi, ki nimajo dovolj časa za vadbo, saj ni treba, da trajajo dolgo, da bi zagotovili enake rezultate kot z običajno kardio vadbo ali z utežmi. Tipična HIIT vadba lahko traja nekje med 10 in 60 minutami. Pri HIIT je cilj doseči 80-90-odstotni najvišji srčni utrip s kratkimi intenzivnimi vajami v nasprotju z vzdrževanjem 50-odstotnega največjega srčnega utripa z nižjo intenzivnostjo in daljšimi vadbami.

Kako HIIT vključiti v svoj tek: Preprosto ga lahko vključite s 30-sekundnim visokointenzivnim tekom med lahkotnim tekom ali hitro hojo. Če poslušate glasbo, lahko dodate 30 sekund hitrega teka po koncu ene ali dveh pesmi. Če še nikoli niste počeli nečesa z visoko intenzivnostjo v kratkih in hitrih intervalih, boste morda potrebovali nekaj časa, da se na to navadite.