Domov » Prehrana & Recepti » Kako pospešiti zorenje breskev in nektarin

Kako pospešiti zorenje breskev in nektarin

Prehrana & Recepti
Kako pospešiti zorenje breskev in nektarin
📷 Pixabay

Ker je sladko, sočno in zrelo sadje veliko bolj okusno!

Poletje je čas dopustov in najboljša sezona za nekatere najbolj okusne vrste sadja. Zagotovo si tudi ti poletja ne predstavljaš brez lubenice, nektarin in breskev, ki so naša najpogostejša izbira za malico na plaži. Seveda pa je za največji užitek zelo pomembno tudi to, da je sadje dejansko zrelo.

Trda, nezrela breskev ali nektarina brez okusa? Ne, hvala. Zato ti danes razkrivamo genijalen trik, s katerim bodo nekaterine in breskve 1, 2, 3 popolno zrele in pripravljene na uživanje (ali pa da jih uporabiš v slastnih sladicah).

Če se ti ne mudi…
Nezrele nekaterine ali breskve enostavno pusti na kuhinjskem pultu na sobni temperaturi in počakaj, da se nekoliko zmehčajo in dozorijo. Vendar jih imel konstantno na očeh, da ne bodo preveč dozorele.

Če jih želiš uživati v roku parih dni…
Zorenje breskev in nektarin lahko zelo enostavno pospešiš tako, da jih zapreš v papirnato vrečko in pustiš na sobni temperaturi. Sadje oddaja plin etilen, ki se zadrži v vreči in s tem pomaga, da sadje hitreje dozori. Popolno zrele bi morale biti v parih dneh, odvisno od tega, kako nezrele so bile prvotno.
Če pa bi rada še pospešila zorenje pa v vrečko dodaj jabolko, ki oddaja še več etilena, tako da bo zorenje ekstra pospešeno.

Ko želiš upočasniti zorenje…
Če si iz trgovine prinesla popolno zrele breskve ali nektarine in ne želiš, da bi še dodatno dozorele, potem jih takoj pospravi v hladilnik. Hladne temperature upočasnijo zorenje, vendar ga ne ustavijo, poleg tega pa lahko dolgotrajno shranjevanje v hladilniku sadež nekoliko izsuši.

Ne spreglej pa tudi, kako najhitreje dozoriš mango, kako dozoriš avokado v samo desetih minutah in kako upočasniš zorenje banan!