Kako se najhitreje znebiš mozolja

Vse smo že imele kdaj to “srečo”, da smo se zbudile z novim prijateljčkom na obrazu. Kaj boš z njim naredila je predvsem odvisno od velikosti mozolja in obveznosti, ki jih imaš na ta dan. Čeprav te bo verjetno mikalo, da bi ga kar stisnila, ti svetujemo, da tega nikar ne storiš, ampak uporabiš tonirano kremo, kot je npr. Vichy Normaderm BB Clear krema za mastno in problematično kožo, ki prekriva in zdravi ter hkrati bledi madeže od mozoljev, nato pa mozolj še dodatno prekriješ z dobro prekrivnim korektorjem, če je to seveda potrebno. V primeru, da boš dan preživela za štirimi stenami, pa ga zgolj maži z gelom, ki vsebuje salicilno kislino. Ok, prekrivanje imamo zdaj v mezincu, ampak vsaka se želi mozolja čim hitreje popolnoma znebiti, ane? Sledijo nasveti dermatologa, vizažistke, kozmetičarke in strokovnjakinje za nego kože.

Led in zdravljenje

“Na mozolju nekaj časa drži led, saj hladne temperature zmanjšajo vnetje ter s tem rdečico in nabreklost,” pravi strokovnjakinja za nego kože in kozmetičarka slavnih, Renée Rouleau. “Nato sledi točkovno zdravljenje mozolja. Nanj nanesi gel, ki ne izsušuje kože ali kremo s kortizonom. Takojšnja uporaba zdravilnih krem lahko pomaga zmanjšati velikost mozolja. Glede na to, da večina krem, ki so namenjena tretiranju aknaste kože vsebuje izsušujoče sestavine, je lahko koža po uporabi teh suha, luskasta in še bolj razdražena, zato je uporaba nedražečih in neizsušujočih krem zelo pomembna pri aknasti koži. V lekarni lahko kupiš kremo s kortizonom, ki zmanjša vnetje in ne spreminja teksture na površini kože.”

Dr. Neal Schultz, dermatolog in gostitelj oddaje DermTV dodaja, da je “olje čajevca odlično za zmanjšanje vnetja, deluje pa tudi kot antibiotik, vendar ga je potrebno razredčiti, če ga nanašaš na celotni obraz. Sestavine, kot so žveplo, resorcinol ali benzil peroksid tudi pospešujejo zdravljenje mozoljev, vendar kortizon, antibiotiki in olje čajevca delujejo hitreje.”

Več: Kako poskrbiš za kožo po prekrokani noči

Ne drezaj! Pojdi h kozmetičarki ali k dermatologu

Ko se vprašaš, kako se najhitreje znebiti mozoljev, Schultz pravi, da je najslabše kar lahko storiš, da ga spraskaš. “Prisežem vam, stvar bo izgledala še veliko huje, poleg tega pa je bolj verjetni tudi nastanek temnih pigmentnih madežev, ki so bolj opazni od mozoljev in tudi dlje časa ostanejo na koži. Lahko obiščeš svojega dermatologa ali kozmetičarko, ki bo strokovno odprla mozolj in ga iztisnila. To je dejansko najhitrejši način, kako se znebiti mozolja.”

Pred ekstrakcijo mozolja je zelo priporočljiva uporaba glikolnega pilinga, ki pomaga pri odstranjevanju mozoljev, deluje pa tudi proti nastajanju novih.

Če ne moreš obiskati kozmetičarke, uporabi korektor

“Mozolji so tridimenzionalni, kar moraš imeti vedno v mislih, ko ga želiš prekriti,” pravi slavna vizažistka Fiona Stiles. Najprej na obraz nanesi izdelek, ki zdravi in prekriva, nato pa samo na mozolje in madeže nanesi še dobro prekrivni korektor, če je to seveda potrebno. “Vse kar je presvetlo ali svetleče bo usmerilo pozornost prav na mozolj, zato je resnično pomembno, da uporabljaš odtenek korektorja, ki se popolnoma ujema s tenom tvoje kože in pa tudi nesvetleči zaključni kompaktni ali puder v prahu.”

Stiles za prekrivanje mozoljev najraje uporablja kompaktne, bolj suhe (ne vlažilne) korektorje, saj bolje prekrijejo mozolje, prav tako pa so tudi bolj obstojni, saj ne zdrsijo z mozolja. “Za najboljši nanos korektorja uporabi majhen ploščat čopič in ga nanesi na mozolj z vseh strani (od zgoraj navzdol in od leve proti desni), zabriši robove, da se korektor zlije s podlago na obrazu. Na rahlo potapkaj po korektorju z zelo mehkim, čistim in puhastim čopičem za senčila, na katerega lahko predhodno naneseš malo pudra v prahu in s tem še bolj fiksiraš korektor.”

“Če si drezala v mozolj in ti je zdaj nastal resnično temen madež na obrazu, ga najprej prekrij s korektorjem v marelični/losos barvi, ki nevtralizira temno barvo, nato pa čez njega nanesi korektor v barvi tvoje kože in nadaljuj s čopičem, kot je opisano malo višje,” svetuje Stiles.