Kako shraniti vsako vrsto sadja (tudi, če je na pol pojedeno)
Sezona sadnih solat je tu. In da boš vedno vedela, kako pravilno shraniti sadje, ki si ga prinesla s tržnice (ali pa ga nisi v celoti porabila v sadnih solatah), ti v nadaljevanju predstavljamo vodnik za vsako vrsto sadja posebej.
Jabolka
Kako shraniti: Takoj, ko jih prineseš domov, jih shrani v hladilnik. Tam bi morali ostati dobri vse do treh tednov.
Če nisi pojedla celega: Preostalo polovico (ali rezine) tesno prekrij s prozorno folijo in jo položi nazaj v hladilnik. To bo preprečilo porjavitev, ki jo povzroči oksidacija.
Hruške
Kako shraniti: Shrani jih v hladilnik, kjer bi morale zdržati približno 5 dni.
Če nisi pojedla cele: Naredi tako kot pri jabolku – kos prekrij s prozorno plastiko.
Avokado
Kako shraniti: Nezrel avokado shranjuj na pultu. Ko dozori pa ga takoj prestavi v hladilnik. Na ta način bo uporaben še vsaj 3 dni.
Če nisi pojedla celega: Ne preostalo polovico nanesi malo limoninega soka, da preprečij pojavitev, nato pa jo tesno zavij v prozorno folijo ter postavi v hladilnik.
Banane
Kako shraniti: Hrani jih na jedilnem pultu, kjer bodo ostale sveže še vsaj 5 dni.
Če nisi pojedla cele: Idealno bi bilo, da je preostala polovico še vedno ovita v olupek. Če je, potem jo zabij v prozorno folijo in postavi v hladilnik. Če pa ti je ostala olupljena banana pa jo zamrzni in iz nje naredi najbolj zdrav sladoled.
Grozdje
Kako shraniti: Položi ga v skledo ali prezračevalno posodo/vrečko in ga shrani v hladilnik, kjer bo dober še vsaj 5 dni.
Maline
Kako shraniti: Da bi čim bolj podaljšala njihov rok uporabnosti, najprej preglej vse maline in odstrani tiste, ki so prezrele in plesnive, lepe pa položi na krožnik, ki si ga obložila s papirnato brisačko ter postavi v hladilnik. Tako bodo ostale lepe še vsaj 3 do 4 dni.
Robide
Kako shraniti: Naredi tako kot pri malinah.
Paradižnik
Kako shraniti: Lahko ga shraniš v hladilnik, vendar naj se pred uživanjem otopli na sobno temperaturo. V hladilniku bi moral ostati svež približno 1 teden.
Če nisi pojedla celega: Če si pojedla le pol paradižnika, drugo polovico z ravno površino položi na papirnato brisačko v plastični posodi s pokrovom.
Melona
Kako shraniti: Shrani jo v hladilnik, kjer bo zdržala najmanj en teden.
Če nisi pojedla cele: Narezane ostanke melone shrani v neprodušno zaprto posodo.
Mango
Kako shraniti: Shranjevanje v hladilniku je najboljše, saj bo tam ostal svež vsaj 4 dni.
Če nisi pojedla celega: Narezane kose manga shrani v ziploc vrečko in jo postavi v hladilnik.
Borovnice
Kako shraniti: Najprej preglej vse borovnice in odstrani prezrele in plesnive, lepe pa shrani v originalni embalaži v hladilniku, kjer bodo zdržale še cel teden.
Češnje
Kako shraniti: Stresi jih v skledo in postavi v hladilnik, kjer bodo zdržale najmanj tri dni.
Pomaranče/Mandarine
Kako shraniti: Shranjuj jih na jedilnem pultu in ostale bodo sveže še vsaj en teden.
Če nisi pojedla cele: Vse nepojedene rezine shrani v ziploc vrečko in jo postavi v hladilnik.
Grenivka
Kako shraniti: Tako kot pomaranče lahko tudi grenivke hraniš na kuhinjskem pultu približno 1 teden za maksimalno svežino.
Če nisi pojedla cele: Ostanek grenivke shrani v neprodušno zaprto posodo in postavi v hladilnik.
Kivi
Kako shraniti: V hladilniku bodo bodo zdržali tri do štiri dni.
Če nisi pojedla celega: Načeto sadje tesno ovij v plastično ali aluminijasto folijo.
Breskev
Kako shraniti: Če so zrele, potem jih shrani v hladilnik, kjer bodo zdržale še vsaj 5 dni.
Če nisi pojedla cele: Česar nisi pojedla lahko narežeš na rezine in shraniš v neprodušno zaprti posodi v hladilniku.
Ananas
Kako shraniti: Če je cel, potem ga lahko hraniš na kuhinjskem pultu, kjer bo zdržal še pet dni. Če pa je narezan na kose pa bi morala le-te hraniti v hladilniku.
Če nisi pojedla celega: Nepojedene koščke shrani v posodo pokrito s polivinil folijo.
Jagode
Kako shraniti: Tako kot pri borovnicah in malinah, najprej preglej vse jagode in odstrani gnile, lepe pa shrani v perforirano embalažo (lahko kar v tisto, v kateri si jih prinesla domov).