Domov » Prehrana » Kako shraniti vsako vrsto sadja (tudi, če je na pol pojedeno)

Kako shraniti vsako vrsto sadja (tudi, če je na pol pojedeno)

PrehranaZanimivosti
Kako shraniti vsako vrsto sadja (tudi, če je na pol pojedeno)
📷

Sezona sadnih solat je tu. In da boš vedno vedela, kako pravilno shraniti sadje, ki si ga prinesla s tržnice (ali pa ga nisi v celoti porabila v sadnih solatah), ti v nadaljevanju predstavljamo vodnik za vsako vrsto sadja posebej.

Jabolka

(Twenty20)

Kako shraniti: Takoj, ko jih prineseš domov, jih shrani v hladilnik. Tam bi morali ostati dobri vse do treh tednov.
Če nisi pojedla celega: Preostalo polovico (ali rezine) tesno prekrij s prozorno folijo in jo položi nazaj v hladilnik. To bo preprečilo porjavitev, ki jo povzroči oksidacija.

Hruške

(Twenty20)

Kako shraniti: Shrani jih v hladilnik, kjer bi morale zdržati približno 5 dni.
Če nisi pojedla cele: Naredi tako kot pri jabolku – kos prekrij s prozorno plastiko.

Avokado

(Twenty20)

Kako shraniti: Nezrel avokado shranjuj na pultu. Ko dozori pa ga takoj prestavi v hladilnik. Na ta način bo uporaben še vsaj 3 dni.
Če nisi pojedla celega: Ne preostalo polovico nanesi malo limoninega soka, da preprečij pojavitev, nato pa jo tesno zavij v prozorno folijo ter postavi v hladilnik.

Banane

(Twenty20)

Kako shraniti: Hrani jih na jedilnem pultu, kjer bodo ostale sveže še vsaj 5 dni.
Če nisi pojedla cele: Idealno bi bilo, da je preostala polovico še vedno ovita v olupek. Če je, potem jo zabij v prozorno folijo in postavi v hladilnik. Če pa ti je ostala olupljena banana pa jo zamrzni in iz nje naredi najbolj zdrav sladoled.

Grozdje

(Twenty20)

Kako shraniti: Položi ga v skledo ali prezračevalno posodo/vrečko in ga shrani v hladilnik, kjer bo dober še vsaj 5 dni.

Maline

(Twenty20)

Kako shraniti: Da bi čim bolj podaljšala njihov rok uporabnosti, najprej preglej vse maline in odstrani tiste, ki so prezrele in plesnive, lepe pa položi na krožnik, ki si ga obložila s papirnato brisačko ter postavi v hladilnik. Tako bodo ostale lepe še vsaj 3 do 4 dni.

Robide

(Twenty20)

Kako shraniti: Naredi tako kot pri malinah.

Paradižnik

(Twenty20)

Kako shraniti: Lahko ga shraniš v hladilnik, vendar naj se pred uživanjem otopli na sobno temperaturo. V hladilniku bi moral ostati svež približno 1 teden.
Če nisi pojedla celega: Če si pojedla le pol paradižnika, drugo polovico z ravno površino položi na papirnato brisačko v plastični posodi s pokrovom.

Melona

(Getty Images)

Kako shraniti: Shrani jo v hladilnik, kjer bo zdržala najmanj en teden.
Če nisi pojedla cele: Narezane ostanke melone shrani v neprodušno zaprto posodo.

Mango

(Getty Images)

Kako shraniti: Shranjevanje v hladilniku je najboljše, saj bo tam ostal svež vsaj 4 dni.
Če nisi pojedla celega: Narezane kose manga shrani v ziploc vrečko in jo postavi v hladilnik.

Borovnice

(Twenty20)

Kako shraniti: Najprej preglej vse borovnice in odstrani prezrele in plesnive, lepe pa shrani v originalni embalaži v hladilniku, kjer bodo zdržale še cel teden.

Češnje

(Twenty20)

Kako shraniti: Stresi jih v skledo in postavi v hladilnik, kjer bodo zdržale najmanj tri dni.

Pomaranče/Mandarine

(Twenty20)

Kako shraniti: Shranjuj jih na jedilnem pultu in ostale bodo sveže še vsaj en teden.
Če nisi pojedla cele: Vse nepojedene rezine shrani v ziploc vrečko in jo postavi v hladilnik.

Grenivka

(Twenty20)

Kako shraniti: Tako kot pomaranče lahko tudi grenivke hraniš na kuhinjskem pultu približno 1 teden za maksimalno svežino.
Če nisi pojedla cele: Ostanek grenivke shrani v neprodušno zaprto posodo in postavi v hladilnik.

Kivi

(Twenty20)

Kako shraniti: V hladilniku bodo bodo zdržali tri do štiri dni.
Če nisi pojedla celega: Načeto sadje tesno ovij v plastično ali aluminijasto folijo.

Breskev

(Twenty20)

Kako shraniti: Če so zrele, potem jih shrani v hladilnik, kjer bodo zdržale še vsaj 5 dni.
Če nisi pojedla cele: Česar nisi pojedla lahko narežeš na rezine in shraniš v neprodušno zaprti posodi v hladilniku.

Ananas

(Twenty20)

Kako shraniti: Če je cel, potem ga lahko hraniš na kuhinjskem pultu, kjer bo zdržal še pet dni. Če pa je narezan na kose pa bi morala le-te hraniti v hladilniku.
Če nisi pojedla celega: Nepojedene koščke shrani v posodo pokrito s polivinil folijo.

Jagode

(Twenty20)

Kako shraniti: Tako kot pri borovnicah in malinah, najprej preglej vse jagode in odstrani gnile, lepe pa shrani v perforirano embalažo (lahko kar v tisto, v kateri si jih prinesla domov).