fbpx

Kakšna je razlika med odraslo in otroško kremo z zaščitnim faktorjem

Krema z zaščitnim faktorjem (ZF) je priporočena tekom celega leta, vendar pa jo večina začne uporabljati šele, ko se začne ozračje segrevati, sončni žarki pa postajajo močnejši. Če imaš doma otroka, te verjetno zanima, ali moraš za njega kupiti posebno otroško kremo z zaščitnim faktorjem ali je klasična sončna krema za odrasle povsem OK? Imamo odgovore…

Najprej, ali je sploh kakšna razlika med otroško in odraslo kremo z zaščitnim faktorjem? Na kratko, je ni, vendar pa so otroške kreme običajno narejene na mineralni osnovi, ker je manj verjetno, da bodo povzročile draženje.

Ali lahko potem na otroško kožo nanašamo kremo z ZF za “odrasle”? Lahko, vendar le, če gre za mineralno ali fizično formulo – to pomeni, da vsebuje cinkov oksid, titanov dioksid ali kombinacijo obeh. Torej, poišči ti dve sestavini na embalaži med seznamom sestavin in se prepričaj, da krema ponuja širok spekter (UVA/UVB) zaščite z zaščitnim faktorjem minimalno 30.

Otroška krema z zaščitnim faktorjem mora imeti mineralno zaščito - Modna.si
Otroška krema z zaščitnim faktorjem mora imeti mineralno zaščito (Foto: Envato Elements)

Kljub vsemu pa vedno preveri tudi sestavine na otroški sončni kremi, saj obstajajo tudi takšne, ki vsebujejo kemične blokatorje, kot so avobenzon, oksibenzon in oktinoksat, ki niso najbolj primerne za uporabo na soncu.

Kaj bi se lahko zgodilo, če bi na otroško kožo nanesli kemično zaščito pred soncem? Njihova koža se lahko razdraži. Otroci imajo tanjšo in bolj vpojno kožo, zato se priporoča uporabo mineralne formule (ki obsedi na povrhnjici kože in odbija UV-žarke) namesto kemične (ki se vpije v kožo) za najboljšo varnost pred UV žarki.

Preberi si tudi:
Ključna napaka, ki jo delaš pri nanosu kreme z zaščitnim faktorjem

Ključna napaka, ki jo delaš pri nanosu kreme z zaščitnim faktorjem

Ali veš, da se nanos kreme s kemičnimi filtri in mineralnimi filtri razlikuje? Če vsakodnevno nanašaš kremo z zaščitnim faktorjem, potem ti moramo zares čestitati. Poleg rednega čiščenja…