Kakšne posledice povzroča uživanje preveč vlaknin tvojemu telesu

Če obstaja ena stvar, ki bi jo morala vsakodnevno vključiti v svojo prehrano, so to vlaknine.

Prehranske vlaknine so pomembne v naši prehrani, saj ne le, da pomagajo uravnavati prebavo in izboljšati splošno zdravje črevesja, ampak imajo tudi druge prednosti, kot so izboljšanje nadzora krvnega sladkorja, prispevajo pa tudi k zdravju srca z izboljšanjem ravni holesterola in krvnega tlaka, pomagajo pa tudi pri hujšanju.

Na žalost pa preveč vlaknin lahko povzroči neželene učinke, kot so driska, napenjanje, krči v želodcu, zaprtje in gastroezofagealni refluks. Visoke ravni vlaknin lahko vplivajo tudi na absorpcijo nekaterih mineralov, kot je železo, in nekaterih antioksidantov, kot je beta-karoten, vendar pa je uživanje preveč vlaknin precej redko.

Koliko vlaknin pa bi morali zaužiti na dan?

Torej, koliko vlaknin dejansko potrebujemo vsak dan? Večina ljudi zaužije manj kot 20 gramov vlaknin na dan, čeprav bi jih morali zaužiti nekje med 25 in 30 grami z živili kot so polnozrnata žita, zelenjava, stročnice in sadje.

Poleg tega pa je potrebno poskrbeti tudi za dovoljšen vnos vode v telo, da omogočimo pravilno presnovo.