Kuhamo zdravo: Cvetačno testo za pizzo

Se izogibaš glutenu in pšenici, vseeno pa bi rada uživala v slastni pizzi? Potem boš zagotovo navdušena nad današnjim receptom! Klasično testo za pizzo naredijo iz pšenične moke, vode in kvasa, pri cvetačnem testu pa ne boš potrebovala niti ene od teh sestavin, rezultat pa bo veliko bolj okusno in sočno testo. In glede na to, da je testo tako zelo zdravo, si lahko brez slabe vesti malo več dovoliš pri oblaganju pizze.

Cvetačno testo za pizzo

Sestavine (za 2 pizza pekača premera 28 cm):

  • 3 skodelice cvetače, narezane na majhne kose
  • 2 jajci
  • 2 jedilni žlici pirine moke
  • 1 jedilna žlica zmletega lanenega semena
  • 1 jedilna žlica chia semen
  • ščep soli
  • poper
  • ščep rožmarina

Priprava:

1. Pečico segrej na 250°.
2. Razkosano cvetačo stresi v multipraktik in jo dobro zblendaj. Nato jo pretresi v posodo z vodo in kuhaj 10 minut. Cvetačo skozi kuhinjsko krpo precedi, dobro iztisni odvečno vodo in jo s kuhinjsko krpo prestavi na ravno površino ter razporedi po krpi, da se hitreje ohladi. Kuhanje cvetače sicer ni nujno potrebno, tako da lahko ta korak tudi izpustiš, vendar pa je testo zaradi kuhanja bolj sočno.
3. Cvetačo pretresi v posodo, ji dodaj jajci, pirino moko, laneno seme, chia semena, sol, poper in rožmarin ter dobro pregneti z rokami. Zelo rahlo testo razdeli na dva enaka dela.
4. Na oba okrogla pekača za pizzo položi peki papir ter nato z rokami po pekaču razporedi testo, da bo debelo nekje pol centimetra. Daj v ogreto pečico in peci 15 minut.
5. Testo vzemi iz pečice in okrasi pizzo po želji. Premaži ga z domačo paradižnikovo omako (na kokosovem olju prepraži paradižnike, dodaj malo vode in soli ter zmiksaj v omako), po vrhu pa lahko pizzo obložiš s tuno, koruzo, papriko, bučkami, jajcem, gobami, pršutom, sirom,… Daj nazaj v pečico in peci še 10 minut.
6. Po pretečenem času oz. ko je testo svetlo rjave barve, vzemi pizzo iz pečice. Zdaj je čas, da ji dodaš še rukolo, mlado špinačo, solato, avokado in ostale sestavine, ki ne potrebujejo segrevanja ali pečenja.
7. Zdrav in dober tek!

Rada preizkušaš nove recepte? Potem moraš čimprej skuhati tudi najbolj preprost in zdrav ‘pire krompir’, ki to ni!