Domov » Lepota & zdravje » Lepotna dilema: Je tvoja koža suha ali dehidrirana?

Lepotna dilema: Je tvoja koža suha ali dehidrirana?

Lepota & zdravjeNega
Lepotna dilema: Je tvoja koža suha ali dehidrirana?
📷 Pexels

Tudi ti že leta svojo suho kožo neguješ kot da je dehidrirana, čeprav v resnici sploh ni? Si vedela, da obstaja ogromna razlika med njima? Ena je v resnici tip kože, druga pa stanje kože. In kako sploh ločiš eno od drugega?

Torej, kakšna je razlika med suho in dehidrirano kožo?
Čeprav večina misli, da je suha koža enaka dehidrirani, pa temu niti približno ni tako. Suha koža je tip kože, za katero je značilna zmanjšana proizvodnja maščobe. Dehidrirana koža pa se nanaša na stanje kože, ko povrhnjica vsebuje manj vode, kot bi morala. Vsakdo ima lahko dehidrirano kožo, tudi tisti z mastno kožo.

Kako ločiš eno od drugega?
V primeru suhe kože zmanjšana proizvodnja maščob povzroči, da pregradna funkcija ne deluje pravilno, kar povzroči rdečo, vneto in zelo srbečo kožo. Suha koža se pogosto zdi groba na dotik in lahko izgleda luskasta.
Dehidrirana koža pa po drugi strani izgleda pusta, se zdi zategnjena in kaže znake staranja – povečano število finih linij in gub.

Ali lahko kako preprečiš suho kožo?
Na suho kožo predvsem vpliva genetika, tako da je ključna ustrezna nega. Redno je treba nanašati mastne kreme, ki vsebujejo ceramide (pomagajo nadomestiti lipide, ki primanjkujejo suhokožkam). Suhe kože tudi ne smeš pretirano obremenjevati s pilingi, saj s tem odstranjuješ tako zelo pomembne lipide. Pomembno pa je tudi uporabljati nežna čistilna sredstva in izdelke za nego kože.
Glede na to, da je suha koža pogosto tudi dehidrirana, je zelo pomembno, da piješ dovolj vode in imaš v spalnici vlažilec zraka.

Ali lahko kako preprečiš dehidrirano kožo?
Če je tvoja koža dehidrirana, je hidracija izjemno pomembna. Vsi bi morali tekom dneva popiti 8 do 10 kozarcev vode in se izogibati kofeinskim pijačam, ki pospešujejo dehidracijo. To stanje kože je pogostejše v zimskih mesecih, ko domove in pisarne ogrevamo z vročim in suhim zrakom. Poskusi ne pretiravati z ogrevanjem, poleg tega pa naj bodo yvoja tuširanja skrajšana, da preprečiš prekomerno izgubo vlage.