fbpx

Maščoba pri podpazduhi sploh ni maščoba, ampak…

Zagotovo si že opazila, da imaš pri podpazduhi, v bližini prsi, nekaj odvečne kože in maščobe, ki je še posebej opazna, če nosiš majico brez rokavov? To je zelo pogosto pojav pri ljudeh, ne glede na spol in težo. Morda nosiš preozka oblačila ali pa se modrček ne prilega pravilno, kar izriva kožo pri podpazduhi in posledično izgleda, kot da imaš na tem predelu ogromno odvečne maščobe.

Morda te bomo zdaj malo potolažili, saj odvečna koža pri podpazduhi mogoče sploh ni maščoba, ampak dodatno tkivo dojke.

Čeprav lahko izgledata enako, sta si maščoba pod pazduho in tkivo dojk ali aksilarno tkivo dojk popolnoma različna. Medtem ko je maščoba pod pazduho sestavljena iz maščobe (očitno), je aksilarno tkivo dojk v bistvu napačno postavljena dojka, ki se običajno pojavi v predelu podpazduhe, lahko pa jo najdemo tudi na neobičajnih mestih, kot so stegna ali velike sramne ustnice. Aksilarno tkivo dojk prizadene med 2 % in 6 % žensk in pogosto je težko natančno določiti, ali je ta dodatna koža pod pazduho tkivo dojke ali maščoba.

Ko imaš aksilarno tkivo dojke, lahko območje pod pazduho niha med hormonskimi stopnjami v mesečnem ciklusu. Tako kot se lahko prsi med menstruacijo spremenijo v obliki in postanejo bolj občutljive, se spremeni tudi tkivo pod pazduho. V tem primeru je lahko območje vneto, grudasto ali večje od običajne maščobe pod pazduho. Prav tako lahko s povečanjem telesne mase tkivo aksilarnih dojk in maščoba pod pazduho postaneta bolj izrazita.

Se lahko kako znebimo dodatnega tkiva dojke?

Čeprav tkivo v predelu pazduhe ni na noben način škodljivo, mnogim ljudem ni všeč, kako izgleda in bi se ga radi znebili. Najboljši način za uspešno odstranitev aksilarnega tkiva dojk je z medicinskimi postopki, kot je liposukcija. Pravzaprav je to najučinkovitejši način, da se znebiš kakršnega koli odvečnega tkiva pod pazduho, tudi maščobe. Aksilarnega tkiva dojk se ne moreš znebiti niti s telovadbo, z njo lahko pripomoreš le k zmanjšanju maščobe na tem področju.

Preberi si tudi:
Kako veš, ali je tvoj trebuh napihnjen ali je na njem trebušna maščoba?

Kako veš, ali je tvoj trebuh napihnjen ali je na njem trebušna maščoba?

Ali veš, kakšna je razlika? Tvoj trebuh izgleda večji in morda se zaradi njega počutiš debelo, ampak nisi noseča – si le napihnjena, zaradi česar se počutiš leno…