fbpx

Najboljše prehransko dopolnilo za zdrave lase, kožo in nohte ni biotin, ampak…

Že leta se govori, da je prehransko dopolnilo biotin zdravilo za vse težave z lasmi, kožo in nohti. Brez dvoma je biotin pomemben vitamin B, ki ga najdemo v živilih, kot so jajca, mleko, ribe, semena in oreščki, vendar pa za lase, kožo in nohte obstajajo tudi druga izjemna hranila in najboljše med njimi je omega-3 ribje olje.

Omega-3 ribje olje je nedvomno najboljši dodatek za bolj zdrave lase, kožo in nohte, dokaz za to pa so njegove nesporne prehranske koristi. Ribje olje je bogato z omega-3 DHA in EPA, ki ju v izobilju najdemo le v ribah in morski hrani; neživalski viri omega-3 vsebujejo druge vrste, kot je ALA. Omega-3 je esencialna maščobna kislina, kar pomeni, da jo moramo v telo vnesti s svojo prehrano, vendar povprečen posameznik ne poje dovolj rib na teden, da bi zadostil potrebam po omega-3.

Losos in omega-3 v kapsulah - Modna.si
Losos in omega-3 v kapsulah (Foto: Envato Elements)

Omega-3 je antioksidant, ki lahko pomaga preprečiti staranje in poškodbe kože. Pospešuje tudi celjenje ran in je lahko koristen pri boleznih, povezanih s kožo, zato lahko dnevno uživanje prehranskega dodatka pomaga pri gubah ali kožnih madežih.

Kar pa se tiče koristi za lase, omega-3 pomaga našemu lasišču proizvajati olja, ki preprečujejo suhost in ohranjajo lase močne in zdrave. Ker omega-3 deluje protivnetno, pomaga zmanjšati vnetje na celični ravni po celem telesu, vključno s kožo, lasmi in nohti.

Omega-3 pa tudi pomaga vlažiti nohte in spodbuja zdrave rasti, večja pa je tudi proizvodnja keratina, če zaužijemo zadostno količino omega-3.

Priporočeni dnevni odmerek tako eikozapentaenojske kisline (EPA) kot dokozaheksaenojske kisline (DHA), ki sestavljata najpomembnejši sestavini omega-3, je med 250 in 500 mg. Poleg pridobivanja omega-3 iz rib, jih je mogoče najti tudi v oreščkih in semenih, kot so lanena in chia semena.