Domov » FIT » Najboljši naravni čaji, ki ti pomagajo pri hujšanju

Najboljši naravni čaji, ki ti pomagajo pri hujšanju

FITLepota & zdravje
Najboljši naravni čaji, ki ti pomagajo pri hujšanju
📷 Pixabay

Le kdo ne mara dobre skodelice čaja? Prileže se zjutraj, opoldne ali zvečer. Poleg tega, da je okusen in prijeten, pa ti določene vrste čaja lahko celo pomagajo pri hujšanju.

Čeprav hujšanje običajno vključuje kombinacijo manjšega vnosa hrane in več gibanja, pa si lahko pomagaš tudi z določenimi vrstami čaja. Spoznaj tri najboljše.

 

Rooibos čaj

Roiboos (rdeči grm) je znan po sovjih shujševalnih učinkih. Izdelan iz fermentiranih čajnih listov grmičevja aspalathus linearis, rooibos čaj ne vsebuje kofeina in je odlična alternativa črnemu čaju s sladkim, delikatnim in bogatim zemeljskim okusom.

Rooibos vsebuje polifenole, vključno s flavonoidi, ki so neposredno povezani z borbo proti debelosti. Študija iz leta 2014 je razkrila, da čaj lahko pospeši izgubo teže s povečanjem ravni leptina.

Leptin je zelo priročen hormon, ki pošilja signale v možgane in s tem pomaga telesu pri uravnavanju vnosa hrane tako, da telo samo ve, kdaj ima dovolj hrane, s čimer se bojuje proti prenajedanju.

Poleg tega, da vsebuje leptin, pa rooibus čaj vsebuje edinstveno spojino, ki dokazano zmanjšanje ravni maščob, ki so akumulirane v celicah. Čaj pa vsebuje tudi aspalatin – antioksidant, ki ga povezujejo s hujšanjem.

 

Pu-Er čaj

Doma v kitajski provinci Yunnan, je čaj Pu-Er (znan tudi kot puer ali pu-erh) fermentirana vrsta čaja, ki ga naredijo z oksidiranjem čajnih listov, potem ko so bili le-tí posušeni in valjani.

Čaj Pu-Er so prvič povezali s hujšanjem leta 2016, ko so v neki študiji preučevali 59 predebelih oseb, ki so vsakodnevno uživale Pu-Er čaj. Rezultati študije so razkrili, da je dnevno uživanje čaja neposredno povezano z opazno izgubo teže, nižjim ITM in izboljšanim profilom lipidov. Po le štirih tednih je prišlo do izgube maščobe na rokah, nogah in osrednjem predelu ter tudi v skupni masi. Zmanjšanje apetita pa so opazili tudi uživalci čaja.

 

Beli čaj

Pogosto zasenčen z zelenim sorodnikom, je beli čaj en od najboljših čajev za ožanje pasu. Cvetlični in aromatični, beli čaj je narejen iz enakih listov kot črni ali zeleni čaj, le da ima manj stopenj predelave, zaradi česar je bolj pristen, poleg tega pa je znan tudi po svojih shujševalnih učinkih.

Študije so pokazale, da ima beli čaj eno od najvišjih ravni polifenolov – mikrohranil, ki so polne antioksidantov. Ugotovljeno je bilo tudi, da zavira nastanek novih maščobnih celic, mobilizira maščobe in spodbuja lipolizo – razgradnjo maščob.

Podobno kot črni in zeleni čaj je beli čaj poln kofeina, ki je povezan s spodbujanjem živčnega sistema, ki nato pošlje neposredne signale maščobnim celicam in jim jih pomaga razgraditi.