fbpx

Nedeljski zajtrk: Francoski opečenec po vegansko

Ali po domače pohane šnite!

Tako mehke, puhaste, slastne in božanske! Veganske pohane šnite so odlične za vse, ki obožujejo to nedeljsko klasiko za zajtrk ali pa brunch, vendar se želijo izogniti vsem nepotrebnim dodatnim kalorijam in maščobam. Današnji recept ne vsebuje nobenih jajc, niti masla, okus pa je tako zelo identičen francoski klasiki, da tudi največji poznavalci pohanih šnit ne bi mogli prepoznati razlike med običajno in vegansko različico.

Masa je narejena iz sestavin, ki jih imaš zagotovo že doma – sojino (ali kokosovo, mandljevo, ovseno,…) mleko, banana, cimet, vanilija. To je vse! Šnite pa lahko pripraviš z rezinami svežega polnozrnatega kruha ali pa s toastom.

Seveda pa ta recept ni primeren samo za nedelje, veganske pohane šnite si lahko pripraviš katerikoli dan v tednu, za zajtrk, malico ali večerjo. Preliješ jih lahko z javorjevim sirupom, domačo nutello brez sladkorja, slastno karamelo skoraj brez kalorij ali kuhanimi malinami, dodaš sveže sadje, goji jagode…

Francoski opečenec po vegansko

Sestavine:

  • 1 zrela banana
  • 1 skodelica nesladkanega sojinega mleka (ali mleko po želji)
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/4 čajne žličke vanilije
  • 14 rezin polnozrnatega kruha

Postopek:

1. S pomočjo vilice v plitki skledi pretlači banano. Dodaj sojino mleko, cimet in vanilijo ter dobro premešaj.
2. Na srednje močnem ognju počasi segrevaj ponev približno 5 minut.
3. Medtek, ko se ponev segreva, si pripravi 14 rezin kruha.
4. Namasti ponev s kokosovim oljem. Rezine kruha z obeh strani namoči v banana-sojino-mlečno mešanico, nato pa postavi na vročo ponev.
5. Na vsaki strani peci rezine po 4 minute oziroma do zlato-rjave barve. Z lopatico previdno obrni rezine, saj se lahko malo prilepijo na ponev.
6. Postrezi takoj s sadjem, sojinim jogurtom, javorjevim sirupom,…

Ne spreglej tudi okusnih dodatkov na toastu za hiter in zdrav zajtrk!