Nekatere ženske menopavza zaustavi, druge zacvetijo

Menopavza je dejstvo. In eden zadnjih tabujev. Je naraven in neizogiben dogodek oziroma del življenja vsake ženske, ki pa je pogosto – da, še vedno – zavit v tančico skrivnosti. Ženske smo danes s prijateljicami pripravljene deliti najbolj intimne dele svojega življenja. Klepetamo o zahtevnih šefih, denarju, sitnih možeh, trmastih otrocih, politiki … O vročinskih oblivih, motenem spanju, slabi koncentraciji in pozabljivosti, suhi nožnici in skrajno okrnjenem spolnemu življenju ter slovesu od menstruacije pa spregovorimo komaj kdaj. Ob svetovnem dnevu menopavze, ki ga obeležujemo jutri, 18. oktobra, si zato zastavljamo vprašanje Zakaj bi »trpele« v samoti? Če nas je v rodni dobi spremljal PMS, je v menopavzi čas za formulo PMSU. Spoznalo in preizkusilo jo je že več tisoč Slovenk.

Štiristo menstruacij do menopavze

Vsaka ženska, ki doživi menopavzo, bi si pravzaprav morala čestitati. Še pred dobrim stoletjem je ženska v srednji Evropi živela približno 50 let, kar pomeni, da jih mnogo menopavze ni niti dočakalo. Danes lahko ženske pričakujemo, da bomo živele okrog osemdeset let, kar pomeni, da bomo tretjino življenja preživele v menopavzi. V življenju bomo imele okrog 400 do 500 menstruacij – uf, koliko zoprnih dni PMS-a – tam nekje po 35. letu se bo naš menstruacijski cikel začel počasi spreminjati, po štiridesetem – kdaj točno, se razlikuje od ženske do ženske – pa se bo počasi začel menopavzni prehod. Aktivnost jajčnikov bo začela usihati, postopoma se bo zniževal nivo estrogena in progesterona v telesu in enkrat bomo »ta rdeči«, »menstri«, »teti iz Amerike« ali kakorkoli ji že rečemo, pomahale v slovo. In točno leto dni po zadnji menstruaciji bomo uradno v menopavzi. Do konca življenja.

Manj hormonov, več nadležnih težav

Usihanje delovanja jajčnikov in zniževanje estrogena in progesterona sproži vrtiljak telesnih in duševnih sprememb ter značilnih simptomov. Potekajo lahko v zagonih, bolj intenzivno trajajo 2–5 let, lahko se podaljšajo za 10 let, nekateri pa postanejo trajni. V perimenopavzi (obdobju menopavznega prehoda) in menopavzi ženske najpogosteje občutimo neprijetne vročinske oblive in znojenje – rdečelična in prepotena ženska, ki kar naprej odpira in zapira okna, je nekakšen simbol menopavze. Če smo prej z levo roko žonglirale med službo, družino in nešteto drugimi dejavnostmi in zadolžitvami, smo na lepem psihično in fizično izčrpane in razdražljive. Ponoči buljimo v strop, ker ne moremo spati. Pogosteje čutimo tesnobo ali smo depresivne. Naš spomin dobi luknje in težje se osredotočimo. Srce nam pospešeno bije. Naša spolna sla se zmanjša, spolni odnosi pa so lahko boleči. Poveča se tveganje za osteoporozo, krvno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.

Učinke menopavze lahko zmanjšamo, koristi pa povečamo

»Nekdaj je menopavza veljala za tabu, za neprijetno obdobje, povezano s težavami in kroničnimi boleznimi. O teh težavah se je minimalno govorilo, še posebej ne o zmanjšani kakovosti življenja. Danes lahko ženskam z modernim življenjskim slogom razložimo, da so težave pričakovane, naravne in da jim lahko pomagamo na varen način z različnimi metodami,« pravi mag. Uršula Reš Muravec, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Danes smo ženske zaradi modernega življenjskega sloga ob prehodu v menopavzo še v »polnem pogonu« – zasebno, družinsko in poklicno. Veliko si še želimo doživeti, narediti, izkusiti, predvsem pa se želimo tudi v tem življenjskem obdobju počutiti kot polnokrvne harmonične ženske. Želimo biti dobro v svoji koži. Samozavestne. Izpolnjene. Zdrave.

Namesto PMS formula PMSU

Kaj torej lahko naredimo, da menopavza ne bo ne pavza, še manj pa konec? »Mnogo dam se menopavze ustraši in povedo, da se jim zdi, kot da jih je kdo oropal njihove ženskosti. Sama pravim, da lahko to fazo v našem prehodu v zrelo in umirjeno žensko obdobje preidemo z zavedanjem, da smo lepe in čudovite točno takšne, kot smo,« je prepričana Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in osebno rast.

Najbolje je, da sledimo formuli PMSU. P(ozanimaj se). M(isli) nase. S(premeni) življenjski slog. U(živaj). Če razumemo, kaj se dogaja z našim telesom in zakaj, lahko z nekoliko spremenjenimi navadami, zdravim življenjskim slogom (prehrana, gibanje, sproščanje) in učinkovitimi naravnimi pripravki za lajšanje simptomov menopavze tudi v tem življenjskem obdobju poskrbimo za zdravje in odlično kakovost življenja. Lahko zacvetimo. Če kdaj, je to idealen trenutek, da self-care oziroma skrb zase postane naše temeljno vodilo. Brez slabe vesti. Kajti za druge lahko poskrbimo šele, ko smo dobro poskrbele zase.

Brezplačen 60-dnevni spletni program za sproščeno menopavzo

V Medexu je med zaposlenimi več kot 70 % žensk vseh starosti. Ker cenijo žensko moč, srčnost in energijo v vseh življenjskih obdobjih, so lansko leto skupaj z ekipo strokovnjakinj – mednarodno učiteljico hormonske joge in čigonga Alenko Košorok Humar, specialistko ginekologije in porodništva, mag. Uršulo Reš Muravec, dr. med, ter strokovnjakinjo za partnerske odnose in osebno rast Melito Kuhar – zasnovali brezplačen spletni program za ženske v (pred)menopavzi Hormoni v harmoniji.

V dobrem letu ga je opravilo že okrog tri tisoč Slovenk. Na voljo je tudi na Hrvaškem, kmalu pa še v drugih državah. Prinaša ključne informacije o telesnih in duševnih spremembah v (pred)menopavzi, predvsem pa konkretne nasvete, napotke in recepte, kako ohraniti harmonijo, ostati v ravnovesju ter živeti sproščeno, izpolnjeno in zdravo. 365 dni v letu.

Program zajema:

  • video vaje hormonske joge z Alenko Košorok Humar, ki je tudi avtorica knjige Hormonska joga. Alenka Košorok Humar pojasnjuje: »Joga ni le niz klasičnih položajev telesa in načinov vzdihov in izdihov, temveč gre za zavestno spodbujanje delovanja posameznih organov, žlez in celotnega nevroendokrinega sistema. Hormonska joga blagodejno deluje na celotno telo, blaži in odpravlja simptome menopavze, oživi proizvodnjo in delovanje hormonov, spodbuja delovanje jajčnikov, ščitnice, hipofize, nadledvičnih in vseh preostalih žlez, krepi mišično maso, pravilno držo, gibčnost, sklepe in kosti, odpravlja stres, depresijo, nespečnost ter oskrbi telo z energijo«;
  • zdrave recepte za jedi, s katerimi naredimo nekaj dobrega za svoje telo (povečamo energijo, se pomirimo in razvedrimo, nahranimo kožo, poskrbimo za zdrave kosti …), hkrati pa uživamo ob izvrstnem okusu;
  • praktične nasvete, kako si pomagati pri vročinskih oblivih, suhosti nožnice, nespečnosti in drugih simptomih, kako se izogniti povečanju telesne teže, kako ohraniti zdrav libido in iskrico v spalnici, kako biti v dobrem odnosu sama s seboj in z drugimi …;
  • preproste tedenske motivacijske self-care in self-love izzive.

Naravna pomoč za lajšanje simptomov menopavze

Ker se v Medexu radi zgledujejo po čebelah, so najboljši zgled in simbol močne, plodne in produktivne »ženske« poiskali kar v čebelnjaku. Čebelja matica ni le največja in najdlje živeča čebela v panju, temveč je tudi izjemno plodna. Zaleže do dva tisoč jajčec na dan, v celotnem življenju pa kar petsto tisoč. Razlog se skriva v njeni prehrani – matičnem mlečku. Ta poleg številnih drugih blagodejnih učinkov na zdravje ljudi dokazano vpliva tudi na hormonsko ravnovesje. V izdelku za naravno lajšanje simptomov menopavze Beeharmony™ so matični mleček z najčistejšim izvlečkom žafrana združili v edinstveno formulo ROYAL BALANCE™ in jo dopolnili s ključnimi vitamini (K2, D3, E in B6) za zdravje zrelih žensk.

Medexov izdelek Beeharmony pomaga lajšati simptome menopavze - Modna.si
Medexov izdelek Beeharmony pomaga lajšati simptome menopavze (Foto: Lipar Design Photography)

Klinično dokazani učinki

»Če so menopavzne težave neprijetne in vplivajo na zmanjšano kakovost življenja, poleg spremembe življenjskega sloga za začetek priporočamo naravne preparate za lajšanje menopavznih težav,« svetuje dr. Reš Muravec. Ženske vse bolj prisegamo na naravne rešitve, nismo pa pripravljene na slepo verjeti vsakomur, ki kar na palec obljublja učinkovitost. Medexov izdelek Beeharmony™ je eden redkih, če ne celo edini naravni izdelek za lajšanje simptomov menopavze na slovenskem tržišču, katerega učinki so dokazani s klinično študijo.

»Dvojno slepa in placebo kontrolirana študija, izvedena s strani neodvisnih strokovnjakov,  je pokazala, da Beeharmony™ zmanjša psihično in fizično utrujenost za 79 %, slabo razpoloženje in suhost vagine za 70 %, razdražljivost za 69 %, tesnobo za 68 %, pospešeno bitje srca za 66 %, vročinske oblive in potenje za 54 % ter nespečnost za 53 %,« pojasnjuje Jana Potokar, članica Medexove registrirane razvojno-raziskovalne skupine in dodaja, da gre za 100 % naraven izdelek brez sintetičnih dodatkov, ki bi dodatno oslabili telo.

Največ šteje mnenje uporabnic

»Program Hormoni v harmoniji sem vzela kot trenutek zase. Vsak dan ob kavici preberem novo vsebino, vaditi pa sem začela tudi hormonsko jogo. O menopavzi sem marsikaj vedela že prej, a v tem programu je res zbrano vse na enem mestu pa še zelo praktično je zasnovan. Res ga priporočam tako ženskam s simptomi kot tistim, ki se menopavzi šele bližajo«, je povedala ena od skoraj tri tisoč Slovenk, ki so zaključile program.

»Odkar jemljem kapsule Beeharmony™, se veliko bolje počutim. Ponoči bolje spim, manj se potim in zato se ponoči tudi manj prebujam. Na splošno sem manj napeta in razdražljiva, kar se pozna v vsakdanjem življenju. Nisem več tako utrujena in lažje izpolnjujem vsakdanje obveznosti v službi in doma,« pripoveduje ena od žensk, ki ji Medexov Beeharmony™  pomaga lajšati simptome menopavze.

Na hormonskem vrtiljaku, a polne moči

Zdi se, da je res napočil čas za detabuizacijo in redefinicijo menopavze. Tudi s svetovnim dnevom menopavze, ki ga praznujemo 18. oktobra. Menopavza ni bavbav. Ni pavza. Ni konec. Ni treba, da nas zaustavi. Lahko jo vzamemo za drugo pomlad in vzcvetimo. S pomočjo brezplačnega programa Hormoni v harmoniji in – po želji oziroma izbiri vsake posameznice – z učinkovito naravno formulo Beeharmony™.

Kajti kot pravi Melita Kuhar, soavtorica programa Hormoni v harmoniji: »Sedaj je naš čas! Me smo na vrsti, da se posvetimo same sebi, da uredimo morebiti manj kakovostne odnose, se pogovorimo z našimi bližnjimi, kaj potrebujemo in na kaj ne pristajamo več. Ni nam več toliko pomembno, kaj si drugi mislijo o nas. Smo takšne, kot smo. Malce prikupno zmedene, na hormonskem vrtiljaku, obenem pa polne življenjske moči. In nikar ne dovolimo, da nam jo kdo vzame. Smo zmenjene?« Smo!