Nizkohidratna dieta ali nizkomaščobna dieta: Katera je boljša?

In bolj zdrava?

Nova študija je končno odgovorila na večno vprašanje: Je boljša dieta z nizko vsebnostjo maščob ali ogljikovih hidratov? Zdravniki na kliniki Mayo v Arizoni so potrdili, da je izločanje ogljikovih hidratov najbolj učinkovita taktika za hitro hujšanje, kar so odkrili na podlagi rezultatov udeležencev raziskave, ki so jih spremljali od januarja 2005 do aprila 2016.

Osebe, ki so bile na nizkohidratni dieti so v obdobju šestih mesecev izgubile tudi do 4 kilograme več kot tiste, ki so bile na nizkomaščobni dieti.

Ampak, še preden vržeš ves kruh in testenine v smeti, preberi članek do konca, saj je ista študija tudi odkrila, da če se boš odpovedala svojemu jutranjemu toastu ali popoldanskim testeninam (ali pizzi sredi dneva), je to koristno samo prvih 6 mesecev. Po tem času pa se koristi omejevanja ogljikovih hidratov začnejo manjšati, tvoj metabolizem se upočasni in nobene razlike več ni med nizkohidratno ali katerokoli drugo dieto.

To pa še ni vse. Eden od glavnih razlogov, zakaj je lahko nizkohidratna dieta na dolgi rok tako zelo škodljiva za tvoje zdravje pa je ta, da običajno zaradi manjših količin ogljikovih hidratov začneš bolj posegati po mesu. Predelano meso poveča tveganje za nastanek raka z dvigom krvnega tlaka, glukoze in holesterola. Raziskovalci na kliniki Mayo spodbujajo ljudi, da se izogibajo zelo predelanim izdelkom, predvsem mesnim izdelkom, kot so slanina, klobase, hrenovke in šunka in raje uživajo “pravo” hrano.

Morda je skrajni čas, da se vsi osredotočimo na uravnoteženo prehrano in prenehamo izločati določene skupine živil.