Nizkohidratna dieta ali nizkomaščobna dieta: Katera je boljša?

In tudi bolj zdrava?

Zdravniki na kliniki Mayo v Arizoni so odgovorili na večno vprašanje: Je boljša dieta z nizko vsebnostjo maščob ali ogljikovih hidratov? Izločanje ogljikovih hidratov iz prehrane je najbolj učinkovita taktika za hitro hujšanje, to pa so odkrili na podlagi rezultatov udeležencev raziskave, ki so jih spremljali 11 let.

Osebe, ki so bile na nizkohidratni dieti so v obdobju šestih mesecev izgubile tudi do 4 kilograme več kot tiste, ki so bile na nizkomaščobni dieti.

Ampak, še preden vržeš ves kruh in testenine v smeti, nadaljuj z branjem, saj je ista študija tudi odkrila, da če se boš odpovedala svojemu jutranjemu toastu ali popoldanskim testeninam (ali pizzi sredi dneva), je to koristno samo prvih 6 mesecev. Po tem času pa se koristi omejevanja ogljikovih hidratov začnejo manjšati, tvoj metabolizem se upočasni in nobene razlike več ni med nizkohidratno ali katerokoli drugo dieto.

Ogljikovi hidrati - Modna.si
Testenine (Foto: Drazen Zigic / Freepik)

To pa še ni vse. Eden od glavnih razlogov, zakaj je lahko nizkohidratna dieta na dolgi rok škodljiva za tvoje zdravje pa je ta, da običajno zaradi manjših količin ogljikovih hidratov začneš bolj posegati po mesu. Predelano meso poveča tveganje za nastanek raka z dvigom krvnega tlaka, glukoze in holesterola. Raziskovalci na kliniki Mayo spodbujajo ljudi, da se izogibajo zelo predelanim izdelkom, predvsem mesnim izdelkom, kot so slanina, klobase, hrenovke in šunka in raje uživajo “pravo” hrano.

Morda je zdaj skrajni čas, da se vsi osredotočimo na uravnoteženo prehrano in prenehamo izločati določene skupine živil.