Odstrani strije z zgolj nekaj preprostimi spremembami v prehrani

Čeprav je naša koža po naravi prožna in elastična, pa vseeno ne prenese ekstremnega raztezanja. Če se koža zaradi kakršnegakoli razloga raztegne izven določenega obsega, se vezivno tkivo in vlakna usnjice (srednji sloj kože) poškodujeta. Trganje usnjice povzroči vijolične ali rdeče brazgotinaste linije na koži, ki jim pravimo strije.

Strije se lahko na koži pojavijo tudi zaradi hormonskih sprememb, ki se v telesu dogajajo med nosečnostjo. Strije prizadenejo nekje med 75 in 90 odstotkov žensk med nosečnostjo, predvsem pa v tretjem tromesečju. Ostali vzroki za nastanek strij so tudi nenadna pridobitev ali izguba teže in naporne vadbe.

Nezaželene strije se lahko pojavijo na stegnih, bokih, zadnjici, nadlahti, v predelu križa, trebuhu in na prsih. Če imaš tudi sama strije in bi se jih rada znebila, obstaja kar nekaj učinkovitih načinov, s katerimi jih lahko odstraniš ali pa vsaj omiliš njihov izgled. Vendar pa je zagotovo najbolj enostaven in varen način sprememba prehrane.

Če se boš zdravo prehranjevala lahko s tem spodbujaš proizvodnjo kolagenskih vlaken v koži. S povečanjem kolagenskih vlaken boš kaj kmalu začela opažati, da so strije na koži iz dneva v dan bolj blede.

Za odstranitev strij sledi prehrani bogati z različnimi hranilnimi snovmi:

S cinkom bogata živila

Cink je nujen mineral za zdravo in konstantno proizvodnjo kolagena – vezivnega tkiva, ki drži kožo skupaj. Cink je tudi sestavina, ki je potrebna za pravilno delovanje encimov, ki jih telo potrebuje za popravilo ranjene kože. Visoko vsebnost cinka najdeš v različnih vrstah rib, brazilskih oreščkih in puranu.

Z vitaminom E bogata živila

Vitamni A, C in E igrajo pomembno vlogo v prehrani za preprečevanje in spodbujanje celjenja strij. Vitamin A varuje zdravje kože in hkrati spodbuja razvoj novih kožnih celic. Nekateri viri vitamina A so pomaranče, korenje, sladek krompir, marelice, mango, jetra in zelena listnata zelenjava, kot sta špinača in ohrovt.

Vitamin E je ključnega pomena za spodbujanje zdrave kože kot tudi za celjenje poškodovanih predelov. Poleg tega pa vitamin E pomaga telesu regenerirati vitamin C. Nekateri najboljši viri vitamina E so mlečni izdelki, avokado, različne vrste oreščkov in sončnična semena.

Vitamin C pomaga zaščititi in ohranjati mladostni videz kože. Prav tako pomaga telesu pri proizvodnji novih kožnih celic in omeji nastajanje strij. Živila, ki imajo visoko vsebnost vitamina C so jagode in citrusi, kivi, paprika, korenje in sladek krompir.

Beljakovinska hrana

Beljakovine lahko izboljšajo kakovost tvoje kože, lahko pa tudi pomagajo preprečiti nastanek strij. Nekateri dobri viri beljakovin so soja, jajca, puran, tuna in piščančja prsa.

Omega-3 maščobne kisline

Povečanje uživanja zdravih maščob kot so omega-3 maščobne kisline lahko izboljša elastičnost kože in spodbuja zdravo, sijočo kožo. Nekateri odlični viri omega-3 maščobnih kislin so hladnovodne ribe kot sta losos in sled, olivno olje, maslo in kokosovo olje. Kokosovo olje je tudi odličen vlažilec kože in ga lahko nanašaš na kožo tudi med nosečnostjo.

Voda

Najboljša hidracija je notranja hidracija, zato je zelo pomembno, da tekom dneva spiješ dovolj vode. Dobro hidrirana koža je voljna in tudi manj nagnjena k strijam. Navlaženost kože lahko izboljšaš s pitjem 8 do 10 kozarcev vode na dan. To bo ohranjalo tvojo kožo elastično in pomagalo vzdrževati normalno raven proizvodnje kolagena. Prav tako pa se je treba izogibati pijačam kot so kava, čaj in pijače z mehurčki saj te pijače ponavadi izsušijo kožo, zaradi česar je ta potem bolj nagnjena k nastanku strij.

Ne spreglej pa tudi, katera živila dokazano pomagajo v boju proti celulitu!