Okusno & zdravo: Hrustljavi avokadovi ocvrtki

Hrustljavi avokadovi ocvrtki se ti kar stopijo v ustih!

Hrustljava zunanjost in maslena notranjost – kombinacija, ki ustvari popoln prigrizek ali prilogo. Če bi rada recept naredila veganski, namesto klasičnega sira uporabi nemlečnega.

Hrustljavi avokadovi ocvrtki

Sestavine:

  • 1 zrel in čvrst avokado
  • 4 jedilne žlice moke (pirine, ajdove, tapiokine,…)
  • 1/4 čajne žličke rdeče paprike ali kajenskega popra
  • 1/2 čajne žličke fino mlete soli
  • 1 jajce
  • 50 g drobtin ali drobno nasekljanih mandljev ali posušenega nastrganega kokosa
  • 25 g naribanega parmezana ali veganskega sira
  • rastlinsko olje za peko

Priprava:

1. Avokado prereži na pol in odstrani koščico ter lupino. Vsako polovico razreži na slab centimeter debele rezine.
2. Vzemi tri globoke krožnike in jih položi enega zraven drugega. V prvem krožniku zmešaj moko, papriko ali kajenski poper in sol. V drugem krožniku razžvrkljaj eno jajce. V zadnjem krožniku pa zmešaj drobtine (ali mandlje ali kokos), parmezan in začimbe.
3. Rezino avokada nežno prekrij najprej z moko, nato ga pomoči v jajce in na koncu še v drobtinsko mešanico. Ponovi postopek s preostalimi rezinami.
4. Peka v ponvi: V teflonsko ponev vlij toliko olja, da pokriješ dno. Nekaj minut ga segrevaj na srednjem ognju. Ko je olje dovolj vroče (to lahko preveriš s koščkom kruha, ki začne cvrčati ob stiku z oljem), položi v ponev avokadove rezine in jih peci 1-2 minuti na vsaki strani oziroma dokler ne postanejo zlato-rjave barve. Prestavi jih na krožnik obložen s papirnatimi brisačkami, ki bodo vpile odvečno maščobo.
V pečici: Pečico segrej na 220°C. Pekač namasti s sprejem za kuhanje in nanj položi peki papir. Panirane avokadove rezine razporedi po pekaču in jih posprejaj s sprejem za kuhanje – to je zelo pomemben korak, saj bodo samo tako lahko avokadovi ocvrtki postali zlato-rjave barve! Pekač postavi v pečico in peci 10-15 minut oziroma dokler se skorjica ne obarva zlato-rjavo.
5. Zraven avokadovih ocvrtkov lahko postrežeš tudi omako, ki je preprosto narediš tako, da zmešaš 4 žlice majoneze in 2 žlici žar (barbecue) omake.