Peka: Ovseno mleko je najboljši nadomestek kravjega mleka
Dandanes obstaja ogromno rastlinskih nadomestkov kravjega mleka, ki ne vsebujejo laktoze. Od mandljevega, kokosovega, sojinega pa do riževega, ovsenega in mleka iz indijskih oreščkov.
Vsa ta alternativna mleka se lahko uporablja tako v napitkih, kosmičih kot tudi receptih, vendar pa se je za peko peciv najbolje izkazalo ovseno mleko, ki je najbolj podobno kravjemu.
Zakaj? Ovseno mleko najbolj od vseh rastlinskih mlek posnema viskoznost kravjega mleka, zato ga je v najbolje uporabljati kot brez-laktozni nadomestek kravjemu mleku v receptih za torte, muffine in ostala peciva, saj bo tekstura peciv ostala enaka. Ovseno mleko ima tudi že po naravi blag okus po praženem, tako da se odlično ujame v vseh pečenih slaščicah.
Ima pa ovseno mleko še eno prednost: peciva, v katerih ga uporabiš namesto ostalih mlek iz oreščkov, lahko uživajo tudi vsi tisti, ki so na oreščke alergični.
Ne spreglej tudi, kako sama narediš ovseno mleko (različnih okusov)!