Pozor! Pomanjkanje spanja povzroči, da začnejo možgani “jesti sami sebe”

Vsi poznamo tisti čuden občutek v glavi, ki ga povzroči utrujenost in zaradi česar se tudi najbolj preprosta opravila zdijo skorajda nemogoča. Nove raziskave pa so pokazale, da bi kronično pomanjkanje spanja dejansko lahko povzročilo, da možgani začnejo “jesti sami sebe”, to pa povzroča škodo, ki se ne razlikuje od tiste, ki so jo opazili pri možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo.

In kako veš, da ti primanjkuje spanja?

  • Ne moreš se osredotočiti. Številne študije so pokazale, da lahko pomanjkanje spanja vpliva tako na našo koncentracijo kot tudi na produktivnost. Mnoga tuja podjetja so prav zaradi tega začela v pisarnah delati dremalne kotičke.
  • Konstantno pozabljaš stvari. Konsolidacija spomina – kjer možgani shranjujejo stvari, da se jih spomnimo tudi v prihodnosti – se dogaja le takrat, ko spimo.
  • “Nevarna” si sebi in drugim. Pomanjkanje spanje zelo poveča možnosti, da boš povzročila nesrečo (avtomobilsko ali pa se doma vrezala, spotaknila itd.). Naši refleksi, ravnotežje in zaznavanje globine so zelo oslabljeni, če ponoči ne spimo vsaj 7 ur.
  • Nisi razpoložena. Nobena skrivnost ni, da si zaradi utrujenosti lahko zoprna, vendar pa boš zaradi pomanjkanja spanja kar dvakrat bolj verjetno brezvoljna in brez energije. In kot da to še ni dovolj, tudi tvoj libido lahko zaradi tega zelo upade.
  • Konstantno zbolevaš. Veliko študij je slab spanec povezalo s slabšo imunsko odpornostjo, tako da če želiš čudovite spomladanske in poletne dni preživeti brez smrkanja in kašlanja, potem se ponoči nikar ne prikrajšaj za spanje.