Razkrito: Kakšna je razlika med rjavimi in belimi jajci
Umešana, pečena na oko, trdo kuhana, poširana,… Jajca so tako zelo vsestransko živilo, da se jih človek resnično težko naveliča. Ampak, čeprav smo njihove velike fenice to še nikakor ne pomeni, da vemo čisto vse o njih. Vse do danes nam na primer ni bilo jasno, zakaj so ena jajca bele barve, medtem ko so druga bela.
Torej, zakaj razlika v barvi? Najpogosteje je odvisna od pasme kokoši. Različne barve jajčne lupine izvirajo iz pigmentov, ki jih proizvajajo kokoši. Glavni pigment v rjavih jajčnih lupinah se imenuje protoporfirin IX. Narejen je iz hema, spojine, ki daje krvi rdečo barvo. Barva jajčne lupine pa se lahko razlikuje tudi pri kokoših iste pasme, na kar vpliva genetika, okolje, prehrana in stopnja stresa.
Ali so ena bolj zdrava kot druga? Ne. Je pa res, da naj bi imela rjava jajca več omega-3 maščobnih kislin, vendar naj bi bila razlika tako minimalna, da je v bistvu zanemarljiva.
In najbolj pomembno: Katera so boljša po okusu? Ni razlike. Rjava in bela jajca imajo popolnoma enak okus.
Te morda zanima tudi, kako preprosto z eno roko ubiješ jajce in ali je jajčni beljak bolj zdrav od jajčnega rumenjaka?