Razkrivamo: Je ta začimba razlog za dobro prebavo?

In ravno v pravem trenutku za jesenske recepte!

Že samo ščepec cimeta po jutranjih kosmičih, kavi ali čemerkoli, lahko zniža temperaturo v želodcu in pomaga pri prebavi je razkrila študija, ki so jo opravili na univerzi za inženiring v Melbournu.

Z uporabo kapsul s senzorskim plinom so raziskovalci ugotovili, da je dodatek cimeta v prehrani prašičev pomagal zmanjšati ravni ogljikovega dioksida v črevesju in jih posledično ohladil.

Rezultati, ki so bili objavljeni v reviji Scientific Reports, so tudi razkrili, da se je prašičem, ki so jim v hrano dodajali cimet, izboljšalo tudi splošno zdravje.

Vodja študije, profesor Kourosh Kalantar-Zadeh je za The Telegraph povedal: “Ko smo prašiče hranili pri sobni temperaturi, se je ogljikov dioksid (CO2) v njihovem želodcu povečal. Cimet v prehrani pa je znižal ravni tega plina tako, da je zmanjšal izločanje želodčne kisline in pepsina iz želodčnih sten, kar je posledično ohladilo želodce prašičev med samo prebavo.”

Profesor je tudi pojasnil, da ta začimba ščiti želodčno sluznico in tanko črevo.

Raziskovalci so prepričani, da čeprav je bil eksperiment izveden na prašičih, bi bili povsem enaki rezultati tudi pri ljudeh. “Takšne informacije lahko dovolijo nova spoznanja, ki bodo prihodnjim raziskavam pokazale patogenezo bolezni prebavil, prehranske in zdravilne učinke ter klinične diagnostične aplikacije.”

Izgleda, da je zdrav prebavni sistem tako preprost, kot A, B, C(imet)!