Domov » FIT » Razkrivamo, koliko lahko shujšaš na dan, če dlje časa stojiš

Razkrivamo, koliko lahko shujšaš na dan, če dlje časa stojiš

FITLepota & zdravje
Razkrivamo, koliko lahko shujšaš na dan, če dlje časa stojiš
📷 20th Century Fox

…namesto sediš!

Stoječi položaj bi resnično lahko pomagal stopiti odvečne kilograme, ki so se nabrali kot posledica celodnevnega sedenja dan za dnem.

Raziskovalci so preučili 46 študij, v katerih je skupno sodelovalo 1184 oseb. Ženske so med stanjem izgubile v povprečju 0.1 kalorijo več kot med sedenjem. Se ti to ne zdi omembe vredno? Beri naprej…

Če na dan 6 ur prestojiš, namesto presediš in si težka okoli 64 kilogramov, ti bo to pomagalo pokuriti dodatnih 54 kalorij na dan. V enem letu to pomeni, da boš izgubila skupaj 2.5 kilograma telesne maščobe! Sploh ni slabo, kajne?

Morda se ti zdi stanje povsem brezvezno, vendar pa so avtorji študije poudarili, da mora telo v stoječem položaju uporabljati več mišic, da te ohranja v pokončnem položaju, zato je povsem logično, da v takšnem položaju pokuri več energije. Poleg tega pa so nedavne študije tudi pokazale, da telo v stoječem položaju pokuri 9 kalorij več na uro kot v sedečem.

Večini med nami je zagotovo jasno, da je celodnevno sedenje pred računalnikom precej nezdravo. Upočasni se pretok krvi, poveča se tveganje za diabetes tipa II, po vrhu vsega pa je tudi slabo za zdravje tvoj hrbtenice. Omenjena študija pa je zdaj pokazala, da ti lahko stanje do neke mere to pomaga izničiti, saj zniža raven sladkorja v krvi, trigliceride in pritisk.

Torej, manj sedenja, več stanja. Tako preprosto je!

Te morda zanima tudi, kam gre telesna maščoba, ko shujšaš in koliko kalorij pokuriš s polurnim namakanjem v vroči kopeli?