Razkrivamo: To so najslabši napitki za tvoj zadah!

Slab zadah je lahko zelo neprijeten, še posebej pa, če se ti obeta pomemben sestanek ali predstavitev, ko moraš govoriti pred večjo množico ljudi. Namesto, da konstantno žvečiš žvečilni gumi ali uporabljaš sprej za svež zadah, se raje poskusi izogibati tem pijačam, ki so krivci za slab zadah.

Alkohol

Alkohol je velik dejavnik pri slabem zadahu, saj izsuši tvoja usta, to pa je razlog, da se začnejo razmnoževati bakterije, ki povzročajo slab zadah. Vonj nekaterih žganih pijač lahko obleži v ustih, kar pa še poslabša vonj tvoje sape.

Sladke pijače

Sladke pijače z mehurčki ali energijski napitki prav tako povzročajo neprijetni zadah. Sladkor ne povzroča samo kariesa, ampak je tudi hrana za bakterije, ki povzročajo slab zadah. Zmanjšanje uživanja sladkih pijač ti bo zagotovo pomagalo pri bolj svežem zadahu.

Kava

Kava je velik ubijalec svežega zadaha. Kofein v kavi izsuši usta, kar omogoča bakterijam, da se veselo razmnožujejo. Kava ima že sama po sebi močan vonj, ki se zadrži v ustih, to pa še okrepi neprijeten vonj. Po vrhu vsega pa kava še obarva zobno sklenino.

Mleko

Si že kdaj slišala za “mlečni zadah”? Mleko in mlečni izdelki so znani po tem, da povzročajo zelo slab zadah. Neprijeten vonj povzročajo ostanki laktoze v ustih, ki jih bakterije razgradijo, to pa ustvarja dodatno količino vodikovega sulfida v ustih.

Te morda zanima tudi, kateri napitki so najboljši pred spanjem za sladke sanje in kateri napitki so najslabši za tvoje zobe?