
Ste prepričani, da zaužijete dovolj vlaknin?
Če se prehranjujete pretežno zdravo, potem si zagotovo mislite, da ni nobene bojazni glede tega, da bi v telo vnesli premalo vlaknin. Premislite še enkrat! V povprečju naj bi ljudje zaužili 16 gramov vlaknin na dan, kar je odločno premalo od priporočene vrednosti 25 do 30 gramov.
Če je prvi korak k rešitvi identificiranje problema, je drugi korak reševanje problema.
Ampak najprej, zakaj sploh potrebujemo vlaknine? Vlaknine ustvarijo občutek večje sitosti, pripomorejo k manjšemu izločanju inzulina in vnosu več maščobnih kislin s kratkimi verigami. V bistvu skupek vsega tega pomeni manjšo telesno težo. Poleg vsega tega pa naj bi vlaknine tudi zmanjšale možnost za nastanek raka dojk pri ženskah, saj nižajo ravni estrogena (ženskega hormona) v krvi in spodbujajo zdravo staranje. Torej so vlaknine precej ključnega pomena.
OK, zdaj, ko vemo malo več o koristih vlaknin, kako pa jih lahko zaužijemo več? Enostavno na precej okusen način. Nekateri najboljši viri vlaknin so surovo sadje in zelenjava ter polnozrnate žitarice. Vlaknine najdete v jabolkih, kivijih, koruznih tortiljah, ovsenih kosmičih itd. Za primerjavo: 25 gramov vlaknin vsebuje 6 jabolk.
Preberi si tudi:

Najboljši prigrizki z visoko vsebnostjo vlaknin za hujšanje
Vlaknine so ključnega pomena za zdravje črevesja, ravni sladkorja v krvi in holesterola na splošno, živila, ki jih vsebujejo, pa lahko močno pomagajo pri izgubi teže. Če te…