Domov » Prehrana » Si prepričana, da zaužiješ dovolj vlaknin?

Si prepričana, da zaužiješ dovolj vlaknin?

Prehrana
Si prepričana, da zaužiješ dovolj vlaknin?
📷 Unsplash

Čeprav bi z veseljem cele dneve razpravljali le o najnovejših in najboljših lepotnih izdelkih ter modnih trendih, je občasno treba kakšno reči tudi o nekoliko manj privlačnih stvareh.

Na današnjem dnevnem redu? Vlaknine. Natančneje, kako jih zelo verjetno ne zaužiješ dovolj.

Če se prehranjuješ pretežno zdravo, potem si zagotovo misliš, da ni nobene bojazni glede tega, da bi v telo vnesla premalo vlaknin. Premisli še enkrat! V povprečju naj bi ljudje zaužili 16 gramov vlaknin na dan, kar je odločno premalo od priporočene vrednosti 25 do 30 gramov.

Če je prvi korak k rešitvi identificiranje problema, je drugi korak reševanje problema.

Ampak najprej, zakaj sploh potrebujemo vlaknine? Vlaknine ustvarijo občutek večje sitosti, pripomorejo k manjšemu izločanju inzulina in vnosu več maščobnih kislin s kratkimi verigami. V bistvu skupek vsega tega pomeni manjšo telesno težo. Poleg vsega tega pa naj bi vlaknine tudi zmanjšale možnost za nastanek raka dojk, saj nižajo ravni estrogena (ženskega hormona) v krvi in spodbujajo zdravo staranje. Torej so vlaknine precej ključnega pomena.

OK, zdaj, ko vemo malo več o koristih vlaknin, kako pa jih lahko zaužijemo več? Enostavno na precej okusen način! Nekateri najboljši viri vlaknin so surovo sadje in zelenjava ter polnozrnate žitarice. Vlaknine najdeš v jabolkih, kivijih, koruznih tortiljah, ovsenih kosmičih itd. Za primerjavo: 25 gramov vlaknin vsebuje 6 jabolk. Tukaj najdeš precej obsežen seznam živil z visoko vsebnostjo vlaknin, ki so ga naredili na kliniki Mayo.

Je katera za sadno solato?

Razkrivamo pa tudi 7 telesnih znakov, da se ne prehranjuješ dovolj zdravo in recept za najljubši zajtrk Meghan Markle!