Domov » Lepota & zdravje » Si želiš dolge lase? Izogibaj se TEH živil!

Si želiš dolge lase? Izogibaj se TEH živil!

Lepota & zdravjeNega
Si želiš dolge lase? Izogibaj se TEH živil!
📷 Romee Strijd / Instagram

Špinača je bogata z železom, školjke s cinkom – pridno ješ hrano, ki je dobra za lepe in zdrave lase. Ampak ali si vedela, da je hrana, ki je ne ješ, prav tako pomembna kot hrana, ki jo ješ? Če spadaš med sladkosnedke in ljubiteljice sušija potem s hrano žal ne pripomoreš kaj dosti k hitrejši rasti las.

Beri naprej in izvedela boš, katera živila je priporočljivo umakniti z jedilnika oz. jih vsaj ne uživati zelo pogosto, če si želiš zdrave in dolge lase.

Mastne ribe
Čakaj malo, kaj? Ali niso ribe, kot sta losos in tuna, ki sta bogata z omega-3 maščobnimi kislinami na vrhu seznama najboljših živil? Ja, vendar le do neke mere. Nekatere ribe vsebujejo tudi visoke vrednosti živega srebra, kar lahko povzroči izpadanje las. Živo srebro moti razvoj beljakovin in vpliva na absorbcijo cinka v telo, kar pa je bistvenega pomena za tvorbo keratina. Izogibaj se mečarici, morskemu psu in skuši, saj obe vsebujeta visoke koncentracije živega srebra in se raje odloči za konzervirane sardine, lososa in kozice, da ohraniš nizko raven živega srebra v telesu. Po mnenju ameriške uprave za hrano Food and Drug Administration, dokler na teden ne zaužiješ več kot 340 g rib in si privoščiš suši manj kot 4-krat tedensko, bodo tvoje zdravje in lasje ostali izven nevarnega območja.

(Unsplash)

Nizkobeljakovinska hrana
Tvoji lasje so zgrajeni iz beljakovin, ki so nujno potrebni, če si želiš dolge in zdrave lase. Škrob, ki ga najdemo v belem kruhu, testeninah in večini žit, ki običajno ne vsebujejo kaj dosti beljakovin, bo naredil tvoje lase suhe in lomljive. Ta živila so običajno tudi visoko na lestvici glikemičnega indeksa – veliko sladkorja in malo beljakovin ni ravno dobra kombinacija. Zdravih in sijočih las preprosto ne moreš imeti brez zdrave doze beljakovin.

Rafiniran sladkor
Sladkor – slab je za tvojo kožo in slabo vpliva na lase. Nič novega in presenetljivega, razlog pa je zelo zanimiv: sladka hrana, kot so bonboni, piškotki ali kolački, povzroči, da začne raven inzulina v krvi naraščati (da zniža raven sladkorja), kar povzorči porast moškega hormona androgena v tvojem telesu. Androgen je znan po tem, da draži in krči lasne mešičke. Skrčeni in razdraženi folikli pa ne morejo proizvajati dolgih in močnih las.

Čistilni sokovi
Če logično pomisliš, tudi čistilni sokovi ne bodo najbolj pomagali pri rasti las. Praktično si na nizkobeljakovinski dieti (o tej več v nadaljevanju) in “sladkorni” dieti, saj s sadnimi sokovi zaužiješ večje količine sadnega sladkorja, s tem pa vplivaš na nihanje inzulina in ravni androgena, kar privede do tanjšanja in izgube las. Prevelike količine zaužitega sladkorja (čeprav sadnega) lahko v telesu povzročijo vnetja, kar ne prinese nič pozitivnega, niti za lase.

(Pexels)

Vitamin A
Če se normalno prehranjuješ, potem ni nobene bojazni, da bi v telo vnašala preveč vitamina A, če pa jemlješ multivitamine ali prehranske dodatke z vitaminom A, potem bi bilo pametno ponovno ovrednotiti njegov vnos. Čeprav je vitamin A dober prehranski dodatek pa je v velikih odmerkih strup za lasne mešičke. Predoziranje vitamina A povzroči skrčenje oljnih žlez do te mere, da ne proizvajajo več zadostne količine maščobe, ki je potrebna za nahranitev las, kar lahko privede do njihovega izpadanja. Ampak, da bi dosegla to kritično mero, bi morala dnevno pojesti cel kup paradižnika in korenja. V kolikor pa redno uživaš vitaminske dodatke in si opazila izpadanje las, pa se čim prej posvetuj s svojim zdravnikom, saj uživanje preveč dobrih stvari ni vedno dobra stvar.

Te morda zanima tudi, kako nenamerno škoduješ svojim lasem in kaj ti lasje sporočajo o tvojem zdravju?