Slastno in zdravo: Beljakovinski rjavčki brez peke

Beljakovinski rjavčki brez peke imajo mehko sredico, ki jo obdaja hrustljava čokoladna skorjica. Ne vsebujejo žitaric in glutena, poleg tega pa zelo enostavno narediš vegansko ali paleo različico. Zdrav in okusen način, kako potešiš željo po čokoladi!

Beljakovinski rjavčki brez peke

Sestavine:

  • 1 skodelica (180 g) temne sesekljane čokolade
  • 1/4 skodelice (28 g) kokosove moke
  • 1/4 skodelice (20 g) presnega kakava v prahu
  • 1/2 skodelice (20 g) beljakovinskega praška z okusom čokolade ali vanilije
  • 6 jedilnih žlic mleka brez laktoze (kokosovo, mandljevo itd.)
  • 3 jedilne žlice (60 g) kokosovega nektarja ali sirupa iz rjavega riža
  • 3 jedilne žlice (48 g) masla iz semen ali oreščkov

Priprava:

1. V pekač za muffine dodaj papirnate ali silikonske modelčke.
2. 2/3 skodelice čokolade stopi na vodni kopeli. Po 2 čajni žlički stopljene čokolade vlij na dno modelčkov za muffine in jo s hrbtno stranjo žlice razmaži še po obodu modelčka. Pekač postavi v zamrzovalnik, da se čokolada popolnoma strdi.
3. Medtem, ko se čokolada trdi, naredi polnilo. Ostale sestavine (od kokosove moke do masla) dodaj v večjo posodo in mešaj toliko časa, dokler ne nastane testu podobna zmes. V kolikor je zmes pregosta, dodaj malo mleka, če pa je preredka, pa dodaj malo moke. Masa mora biti malo lepljiva in nikakor ne mokra.
4. Z jedilno žlico zajemi maso in med dlanmi oblikuj kroglico ter jo nekoliko splošči. Položi na ohlajeno čokolado in s prsti razporedi po modelčku.
5. Na vodni kopeli stopi še preostalo 1/3 skodelice čokolade. Po eno žličko stopljene čokolade prelij po vrhu testa.
6. Na koncu lahko potreseš kokosove kosmiče, mandljeve lističe ali karkoli drugega.
7. Postavi v zamrzovalnik za vsaj 10 minut.
8. Ohlajene rjavčke prestavi iz pekača v neprodušno zaprto posodo in jih hrani v hladilniku do 2 tedna ali pa v zamrzovalniku do 3 mesece.