Domov » Lepota & zdravje » Spanje v hladnejši spalnici je koristno za tvoje zdravje

Spanje v hladnejši spalnici je koristno za tvoje zdravje

Lepota & zdravjeZdravje
Spanje v hladnejši spalnici je koristno za tvoje zdravje
📷 Pixabay

Bolje zate, da odpreš okna…

Tisti, ki raje spijo v hladnejših spalnicah, si vsekakor delajo ogromno koristi. Temperatura zraka v spalnici lahko izjemno vpliva na to, kako dober bo naš spanec.

Čeprav nas večina verjetno ne posveča kaj dosti pozornosti temperaturi v spalnici v nočnem času, pa je za kvaliteten spanec najbolje, če termometer kaže med 15- in 19-imi stopnjami celzija. Vendar pozor, če je temperatura višja od 24°C ali nižja od 13°C pa to lahko povzroči nemiren spanec.

In zakaj je številka na termometru tako zelo pomembna? Naša telesna temperatura se naravno dviga in pada v 24-urnem obdobju, pri čemer je najvišja pozno popoldan in najnižja okoli 5. ure zjutraj. Spanje se ponavadi začne, ko naša telesna temperatura pade, zato te lahko hladnejša spalnica spodbudi k temu, da hitreje zaspiš.

Če te “le” bolj kvalitetno spanje ne prepriča, da bi znižala temperaturo v spalnici, obstajajo še drugi razlogi, zaradi katerih boš imela raje hladnejšo spalnico:

Imela boš bolj miren spanec
Nekatere oblike nespečnosti nastanejo zaradi slabe regulacije telesne temperature. Če zvečer težko zaspiš, ti bo hladna spalnica pomagala znižati telesno temperaturo, zaradi česar boš lažje in bolj globoko zaspala.

Dlje časa boš izgledala mladostno
Spanje v sobi z nižjo temperaturo od 21°C bo v telesu ustavilo izločanje melatonina, ki je eden od najboljših telesnih hormonov proti staranju.

Lahko ti pomaga pri izgubi teže
Ko se zniža temperatura telesa in se začne sproščati rastni hormon, se znižajo ravni stresnega hormona koritzola, zaradi česar boš imela bolj kvaliteten spanec.
Ko ne spiš dovolj, se boš zbudila z višjimi koncentracijami koritzola – to pomeni, da boš precej bolj verjetno posegla po piškotih in pecivih ter povečala anksioznost.

Zmanjšala boš tveganje za nastanek presnovnih bolezni
Ena študija je razkrila, da lahko spanje v spalnici pri temperaturi 19°C pomaga preprečiti nekatere presnovne bolezni, kot je diabetes. Udeleženci v raziskavi niso le pokurili več kalorij čez dan, ampak tudi skoraj podvojili količino rjave (oziroma dobre) telesne maščobe, ki telesu pomaga shranjevati manj kalorij. Sčasoma lahko to zmanjša tveganje za presnovne bolezni.

Torej, obleci svojo najljubšo pižamo, odpri okno in se zazibaj v sladko spanje. 💤