Domov » Prehrana & Recepti » Ta preprosta enačba ti pove, koliko kalorij moraš zaužiti na dan

Ta preprosta enačba ti pove, koliko kalorij moraš zaužiti na dan

Prehrana & Recepti
Ta preprosta enačba ti pove, koliko kalorij moraš zaužiti na dan
📷 Pexels

…za vzdrževanje telesne teže.

Vsi smo zagotovo že vsaj enkrat slišali, da bi morala odrasla ženska zaužiti 2000 kalorij, odrasel moški pa na dan potrebuje 2500 kalorij. Ampak, kako zelo te številke sploh držijo?

Količna kalorij, ki jih moraš na dan zaužiti za vzdrževanje telesne teže je predvsem odvisna od tvoje teže in še nekaterih drugih dejavnikov, kot so kako zelo si aktivna in kakšen je tvoj metabolizem. Vendar pa strokovnjaki verjamejo, da so končno ugotovili, kako izračunati veliko bolj natančno količino potrebnih kalorij od le neke okvirne številke, ki naj bi veljala za vse. In morda boš presenečena, saj zelo verjetno potrebuješ več kalorij, kot si misliš!

Najprej moraš izračunati Stopnjo Bazalnega Metabolizma (SBM) – to je število kalorij, ki jih tvoje telo potrebuje za preživetje takrat, ko cele dni preležiš v postelji, torej si popolnoma neaktivna.

10-17 let: SBM = 13,4 x tvoja teža + 692

18-29 let: SBM = 14,8 x tvoja teža + 487

30-59 let: SBM = 8,3 x tvoja teža + 846

Na primer, če si stara 25 let in tehtaš 63 kilogramov, gre enačba takole: 14,8 x 63 + 487 = 1419,4 kalorij na dan.

Zdaj pa vzemi to število in ga pomnoži z eno od spodnjih števil glede na stopnjo aktivnosti.

SBM x 1,4 za neaktivne ženske: Nimaš fizično zahtevne službe, večino časa sediš za pisalno mizo. Tvoj način življenja ne vsebuje nobene oblike telovadbe, ko pa jo, pa je ta zelo nizko intenzivna.

SBM x 1,6 za zmerno aktivne ženske: Če imaš fizično malo bolj zahtevno delo ali pa moraš v službi veliko prehoditi. Tvoj način življenja vsebuje tudi nekaj telesne aktivnosti – telovadiš približno trikrat na teden.

SBM x 1,8 za zelo aktivne ženske: Če izvajaš intenzivne treninge približno uro na dan ali pa imaš fizično zelo naporno delo.

Torej, če se vrnemo nazaj na 25-letnico s 63 kilogrami: če hodi na fitnes trikrat na teden in je na primer po poklicu medicinska sestra, potem bi morala na dan zaužiti 2271 kalorij (1419,4 x 1,6).