To so ogljikovi hidrati, ki vam pomagajo shujšati!

Ker niso vsi ogljikovi hidrati slabi!

Nizkohidratna dieta vam resda pomaga shujšati veliko hitreje, ampak če ste aktivna oseba, ki si želite shujšati in nižjo telesno težo potem tudi obdržati, je skrajni čas, da se prenehate odrekati čisto vsem ogljikovim hidratom po vrsti. Kompleksni, torej dobri ogljikovi hidrati so vaši zavezniki, zaradi katerih boste hujšali in se hkrati počutili odlično.

Ogljikovi hidrati (OH) skupaj z beljakovinami in maščobami spadajo med makrohranilne snovi. V telo je potrebno vnašati vse tri, da telesu zagotovimo dovolj energije oziroma kalorij. Ogljikove hidrate lahko razdelimo v dve skupini: kompleksne in enostavne. Oboji se v telesu spremenijo v glukozo (krvni sladkor), ki ga naše mišice uporabljajo kot gorivo. Uvrstitev v določeno skupino pa je odvisna od molekularne strukture ogljikovih hidratov, ki vpliva na to, kako se OH-ji v telesu razgradijo in kako jih telo absorbira. Kompleksni ogljikovi hidrati so sestavljeni iz daljših molekularnih verig kot njihove enostavne različice in zaradi tega potrebujejo dlje časa, da se v telesu razgradijo ter da jih telo absorbira.

Enostavni ogljikovi hidrati, ki jih najdemo v živilih, kot so sadje, mlečni izdelki, bel kruh in bel sladkor v telesu razpadejo in se absorbirajo zelo hitro, kar povzroči nenadno porast in nato padec krvnega sladkorja, zaradi česar se lahko kmalu po hrani počutimo utrujeno in ponovno lačno. Po drugi strani pa so kompleksni ogljikovi hidrati polni vlaknin in škroba in jih lahko najdemo v živilih, kot so stročnice, škrobnata zelenjava in polnozrnate žitarice. Kompleksni ogljikovi hidrati počasneje sproščajo glukozo v krvni obtok in zato zagotavljajo enakomernejši vir energije ter ohranjajo stabilno raven krvnega sladkorja in preprečujejo nenadne napade lakote.

Kompleksni ogljikovi hidrati vas bodo tudi veliko bolj nasitili od njihovih enostavnejših različic, vendar ko poskušate shujšati, je kljub zdravi in s hranili polni hrani zelo pomembno tudi nekoliko omejiti velikost porcij. Mnogo nutricionistov svetuje, da v svojo prehrano vključimo ustrezno porcijo kompleksnih ogljikovih hidratov, saj nam lahko izredno pomagajo pri izgubi in ohranjanju nižje telesne teže.

Torej, katera kompleksna ogljikohidratna živila vam bodo pomagala shujšati? Ovseni kosmiči, rjavi, rdeči in črni riž, rjavi riževi rezanci, sladek krompir, leča, ajda, proso, kamut, ajdove in pirine testenine ter kruh iz polnozrnatih žitaric. V prehrano pa obvezno vključite tudi kvinojo in amarant, ki sta odličen vir beljakovin, če ste vegetarijani ali vegani.

Vedno pa naj vam bo cilj, da je na krožniku večja porcija zelenjave kot ogljikohidratnega živila, saj se bodo kilogrami na ta način kar “čudežno” topili!