Z enim vitaminom in mineralom do kože brez mozoljev

Pride obdobje, ko je vsakdanje življenje bolj stresno in ko mesečne hormonske spremembe vplivajo na izbruhe mozoljev, ogrcev in milj. In čeprav smo že vajene tega, da v *tistih dneh* v mesecu naša koža nikoli ni popolnoma brez nepravilnosti, bi bilo kljub temu veliko lepše v ogledalu zagledati čisto polt, ki kar sije od zdravja. In to je zdaj končno mogoče! Zanesi se na moč vitaminov in mineralov, ki dejansko preprečujejo in tudi učinkovito zdravijo akne. Nobenega razloga ni, da ne bi zakorakala po naravni poti do lepše polti.

Obstajata vitamin in mineral, na katera za lepo polt prisegajo tudi dermatologi: cink in vitamin A. Te zanima, zakaj sta prav ta dva zmagovalca v lepotnem svetu?

Cink

Študije so pokazale, da ima cink tako protivnetne kot tudi antibakterijske lastnosti in lahko dejansko zmanjša proizvodnjo sebuma, ki vodi do manj zamašenih por in mozoljev. Pomembno pa je tudi vedeti, da naša telesa potrebujejo le 8-11 miligramov cinka in da lahko preveč cinka povzroči bolečine v trebuhu, glavobole, razdražljivost in druge stranske učinke. V manjših odmerkih lahko tako prehransko dopolnilo kot nanašanje cinka na kožo pomagata preprečevati in odpravljati akne. Če sumiš, da bi lahko bilo za nastajanje mozoljev krivo pomanjkanje cinka, potem se čim prej o tem posvetuj s svojim zdravnikom.

Vitamin A

Če bi tvoja koža lahko imela najboljšega prijatelja, potem bi bil to vitamin A, ki je zelo pomemben za zdravje tvoje kože. Zagotovo si v svojo prehrano vključila že ogromno živil (sadje, zelenjavo in beljakovine), ki vsebujejo ta lepotilni vitamin, vendar to nikakor ni dovolj za čisto kožo. Nanašanje vitamina A na kožo, ki ga najdeš v retionidih (oblike vitamina A, ki zmanjšujejo proizvodnjo maščob v koži), pomagajo preprečevati zamašene pore, ki bi jih sicer povzročile odmrle kožne celice ter pomagajo zavirati tvorbo androgena, ki pogosto vodi k nastanku aken.

Spoznaj najboljša protivnetna živila za čisto kožo in kako hitro (in varno) odstraniš trmast podkožni mozolj!