Zdravo in slastno: Jabolčni drobljenec brez žitaric
Tako zelo enostaven recept, da ga boš želela delati ves čas!
Božanski recept za jabolčni drobljenec brez žitaric in s hrustljavo skorjico je najboljši veganski recept za jesensko-zimsko sladico! Jabolčni drobljenec je veliiiko bolj enostaven za pripravo kot jabolčna pita. In ne le to, namesto pšenične moke in masla, današnji recept vsebuje mandljevo moko in kokosovo olje, poleg tega pa tudi orehe in kokos in, seveda, jabolka – sorto lahko izbereš po svojem okusu.
Jabolčni drobljenec brez žitaric
Sestavine:
Za jabolčno plast:
- 5 skodelic narezanih jabolk (približno 5-6 jabolk)
- 1/4 skodelice kokosovega sladkorja
- 2 čajni žlički cimeta
- ščepec soli
Za skorjico:
- 1/2 skodelice Medjool datljev
- 1/2 skodelice orehov
- 1/2 skodelice kokosovih kosmičev/lističev
- 1 skodelica mandljeve moke
- 1 jedilna žlica javorjevega sirupa
- 1 jedilna žlica kokosovega olja
- ščepec soli
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 175°C.
2. Olupi, odstrani sredico in razreži jabolka. Stresi jih v skledo in dodaj kokosov sladkor, cimet in ščepec soli. Premešaj, nato pa jabolka pretresi v namaščen pravokotni pekač.
3. Pripravi skorjico. Datlje, orehe in kokosove kosmiče stresi v multipraktik in miksaj le toliko časa, da nastane drobljiva zmes. Nato dodaj mandljevo moko, javorjev sirup, kokosovo olje in ščepec soli ter ponovno miksaj toliko časa, da se vse sestavine dobro premešajo.
4. Ker bo nastala nekakšna kepa drobljenca, ga boš morala ročno čim bolj enakomerno razdrobiti po jabolkih.
5. Postavi v pečico in peci 45-50 minut. Po 25-ih minutah preveri pecivo in pokrij s srebrno folijo, če je skorjica prehitro porjavela.
6. Vzemi iz pečice in pusti ohlajati 5-10 minut, nato pa postrezi z nečim kremastim: kokosovim jogurtom, kokosovo smetano, vanilija sladoledom, prelij z domačo datljevo karamelo, zdravo karamelo iz le 2 sestavin ali arašidovim maslom.