Domov » Prehrana & Recepti » Zdravo in slastno: Nizkohidratna tunina kaserola

Zdravo in slastno: Nizkohidratna tunina kaserola

Prehrana & ReceptiRecepti
Zdravo in slastno: Nizkohidratna tunina kaserola
📷 Lexi’s Clean Kitchen

Nizkohidratna tunina kaserola s cvetačo je odlična, enostavna, lahko vnaprej pripravljena jed, primerna tudi za vse na ketonski dieti. Je polna beljakovin ter vitamina C in kalija iz cvetače. V kolikor pa nisi ravno ljubiteljica cvetače, pa ti ponujamo tudi zdravo testeninsko zamenjavo.

Nizkohidratna tunina kaserola

Sestavine:

  • 2 jedilni žlici masla (ali kokosovega olja)
  • 1 čebula; nasekljana
  • 2 stebla zelene; nasekljana
  • 3 stroki česna
  • 3 jedilne žlice marantine moke
  • 2x 1/2 skodelice mleka iz indijskih oreščkov (ali kateregakoli drugega)
  • 1 jedilna žlica gorčice
  • 1 čajna žlička črnega popra v prahu
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke paprike v prahu
  • ščepec kajenskega popra (neobvezno)
  • 1/2 glave cvetače (pribl. 450 g); razrezano na koščke (za nizkohidratno različico uporabi 1 celo glavo cvetače)
  • 200 g tune iz konzerve; odcejene
  • 170 g testenin iz rdeče leče; skuhane al dente (za nizkohidratno različico testenin ne dodajaj)
  • 1/3 skodelice zamrznjenega graha
  • 1 skodelica nastrganega cheddar sira
  • mlada čebula; sesekljana za dekoracijo

(Lexi’s Clean Kitchen)

Priprava:

1. Pečico predhodno segrej na 200°C.
2. Na srednjem ognju v večji posodi stopi maslo. Dodaj čebulo in zeleno ter kuhaj 5-7 minut, da se zmehčata.
3. Dodaj česen in kuhaj 30 sekund – toliko, da zadiši.
4. Potresi marantino moko, nato pa počasi dolivaj mleko – 1/2 skodelice naenkrat, da preprečiš nastanek grudic.
5. Dodaj gorčico, sol, poper, papriko (in kajenski poper, če ga uporabljaš) in premešaj.
6. Dodaj cvetačo in pusti kuhati 5 minut. Občasno premešaj.
7. Odstavi z ognja in vmešaj 3/4 skodelice sira. Nato dodaj še tuno, al dente skuhane testenine, zamrznjen grah in dobro premešaj.
8. Mešanico stresi v pekač ali stekleno ali keramično posodo, ki je varna za peko v pečici in po vrhu posuj še preostanek sira. Peci toliko časa, dokler se cvetača popolnoma ne zmehča, sir pa stopi – 15 do 20 minut. Če si želiš sirovo skorjio, potem za 3-5 minut vklopi žar opcijo.
9. Vzemi iz pečice in potresi po vrhu sesekljano mlado čebulo in pred serviranjem pusti počivati 5 minut.